- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na fasolkę z grilla
Przepis na fasolkę z grilla
Was też zaskoczył ten nagły spadek temperatury? Już myśleliśmy, że lato w tym roku potrwa jeszcze długo, a tu wrzesień zrobił nam psikusa i trzeba nam rozgrzewających dań.
Mimo jesiennej aury nadal przyjemnie jest posiedzieć w ogrodzie. Mamy dla Was coś idealnego na chłodniejsze wieczory. Talerz słodko - ostrej fasolki rozgrzeje i doda energii. Danie, które proponujemy, jest sycące i może być samodzielnym posiłkiem. My podaliśmy naszą fasolkę z wędzonymi żeberkami 3-2-1.
Inny
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FASOLKĘ Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:
- 500g wędzonego boczku
- 3 puszki fasoli (po jednej w kolorach biała, czarna i czerwona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki melasy (opcjonalnie)
- 1 szklanka piwa
Sposób przygotowania
Jak przygotować fasolkę na grillu gazowym?
Do przygotowania fasolki wykorzystaliśmy żeliwny wok. Aby go zamontować, wyciągnij z grilla jeden ruszt oraz aromatyzer, w to miejsce wstaw wok. Palniki po bokach woka ustaw na MEDIUM, palnik pod wokiem na LOW i rozgrzej grill do temperatury 180ºC. W rozgrzanym woku podsmaż na rumiano pokrojony w paski boczek. Gdy będzie gotowy, wyciągnij go z woka i odłóż na bok.
Fasolka z żeliwnego woka z grilla
Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż ząbki czosnku oraz przyprawy chilli, kminek i wędzoną paprykę. Pozwól podgrzać im się 1 minutę, a następnie dodaj pomidory i opłukaną z zalewy fasolę. Do woka wlej piwo, dodaj cukier oraz melasę. Zamknij grill i gotuj przez 10 minut, mieszając co jakis czas. Dodaj boczek i podgrzewaj razem jeszcze 5-10 minut lub do czasu kiedy fasolka zrobi się gęsta. Na koniec, jeżeli to konieczne dopraw fasolkę do smaku solą i pieprzem.
Fasolka z wędzonymi żeberkami
Fasolka doskonale smakuje z wędzonymi żeberkami przygotowanymi metodą 3-2-1. Jeżeli chcesz podać je razem, fasolkę przygotuj na ostatnim etapie karmelizowania się sosu na żeberkach. Podawaj gorące!
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FASOLKĘ Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:
- 500g wędzonego boczku
- 3 puszki fasoli (po jednej w kolorach biała, czarna i czerwona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki melasy (opcjonalnie)
- 1 szklanka piwa