Przepis na domowy sos barbecue BBQ

Sos barbecue, często określany jako BBQ sauce, jest pysznym dodatkiem do mięsa grillowanego lub pieczonego, nadający mu bogaty smak i aromat. Oto przepis na domowy sos barbecue, który możesz przygotować samodzielnie.

Inny

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SOS BBQ:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka pokrojonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka/puszka piwa
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować sos barbecue

W rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj wyduszony czosnek i mieszaj przez minutę, następnie dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do delikatnego wrzenia, zmniejsz ogień na kuchence bocznej grilla i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut do godziny, aż zgęstnieje.

Pomysły na wykorzystanie sosu bbq

Przed nałożeniem sosu bbq na mięso pamiętaj, aby go podgrzać. W tym celu najlepiej wykorzystać kuchenkę boczną w grillu gazowym. Nakładając zimny sos na ciepłe mięso, dorowadzamy do jego skurczenia, wyciśnięcia soków, w rezultacie utratę soczystości oraz stwardnienie. 

Sos barbecue można nałożyć na mięso, wykorzystując silikonowy pędzel.

Sos bbq doskonale pasuje do żeberek, skrzydełek oraz piersi z kurczaka. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SOS BBQ:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka pokrojonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka/puszka piwa
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki soli
recipe mask
Przewiń do góry