Przepis na suflet czekoladowy z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania:

20 min. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przepis na suflet czekoladowy jest uważany za jeden z trudniejszych przepisów - nic bardziej mylnego! Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Upieczenie go na grillu zajmie około 8 minut. Ważne jest, aby piec go pod zamkniętą pokrywą. Jeżeli będziemy otwierać grilla suflet może opaść. O tym, dlaczego warto grillować pod zamkniętą pokrywą, piszemy tutaj. Zaskocz swoich gości pysznym, czekoladowym deserem prosto z grilla.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki na suflet czekoladowy:

  • 2 jajka
  • 1 tabliczka czekolady
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka kakao
  • ulubione owoce jako dodatek
recipe mask

Sposób przygotowania

Masa na suflet

Oddzielamy żółtka od białek, a czekoladę roztapiamy. Możemy zrobić to najszybciej w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę mieszamy z żółtkami, a białka ubijamy na średnią pianę. Łączymy wszystko bardzo delikatnie. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao, następnie wlewamy do nich masę.

Grillowanie

Kokilki wraz z masą wkładamy na górną półkę grilla. Grillujemy około 8 minut w 200 stopniach. Nie należy otwierać grilla podczas pieczenia sufletu, ponieważ opadnie.

Podawanie

Suflet podajemy z ulubionymi owocami.

Potrzebne składniki

Składniki na suflet czekoladowy:

  • 2 jajka
  • 1 tabliczka czekolady
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka kakao
  • ulubione owoce jako dodatek
recipe mask
Przewiń do góry