- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na chałkę z musem malinowym z grilla
Przepis na chałkę z musem malinowym z grilla
Chałka drożdżowa to popularny wybór na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Często spożywa się ją z masłem, dżemem lub miodem. Może być też używana jako składnik do kanapek lub zapiekanek, jest to jednak nieco mniej popularna forma. Przepis na chałkę z musem malinowym prosto z grilla jest niezwykle prosty i szybki - wypróbuj!
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto do chałki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g masła
- 50g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 150g mleka
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- mak lub sezam (do obtoczenia)
Składniki na sos malinowy:
- 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki brązowego cukru
- połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
Masło roztopić w rondelku, tylko do jego rozpuszczenia. Do miski wbić jajko, dodać żółtka (w temperaturze pokojowej), roztopione masło, cukier, drożdże i mleko. Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, sól i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto można wyrobić również w robocie kuchennym. Po wyrobieniu należy przykryć je ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 40 minut lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Przygotowanie chałki
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części - będą nam one potrzebne na dwie chałki. Jedną część ciasta dzielimy na osiem równych kawałków i robimy z nich wałeczki. Cztery wałki namaczamy w wodzie i obtaczamy w maku lub sezamie, łączymy w pary równolegle (z makiem i bez maku). Ciasto układamy na kawałku papieru do pieczenia i przekładamy na przemian jak szachownicę. Końcówki ciasta podwijamy pod spód. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Uformowaną chałkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Pieczenie chałki w grillu gazowym
Sos malinowy do chałki
W trakcie pieczenia chałki, na bocznej kuchence grilla przygotowujemy sos malinowy. Do rondelka dodajemy maliny, cukier, sok z cytryny, pół laski wanilii lub cukier wanilinowy. Laska wanilii podbija smak sosu. Gotujemy wszystko do momentu, aż zgęstnieje.
Sposób podania - chałka z sosem malinowym z grilla
Gotową chałkę podajemy z gęstym jogurtem naturalnym, sosem malinowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Chałka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto do chałki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100g masła
- 50g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 150g mleka
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- mak lub sezam (do obtoczenia)
Składniki na sos malinowy:
- 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki brązowego cukru
- połowa laski wanilii lub cukier wanilinowy
- sok z cytryny