- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na chaczapuri adżarskie z grilla
Przepis na chaczapuri adżarskie z grilla
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. 20 min. / 10 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyKuchnia gruzińska od lat podbija serca Polaków, a chaczapuri należy do jednego z najbardziej popularnych przysmaków. Jednym z sekretów kuchni gruzińskiej są piece, rozpalające się do zawrotnych temperatur. Podobny efekt możemy uzyskać, montując na naszym grillu dedykowany piec i kamień do pizzy. Taki zestaw sprawi, że nasze doskonałe ciasto na chaczapuri szybko osiągnie wysoką temperaturę, zyska chrupiące brzegi i puszysty, miękki środek.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 100 g ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 110 g jogurtu naturalnego
- 370 g mąki pszennej (najlepiej 00)
- 20 g oliwy
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g fety
- 2 mozzarellę
- 4 jajka
- 100 g masła
- świeży szczypiorek
- świeżo mielona sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta do chaczapuri
W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 00, dodaj rozpuszczone drożdże z cukrem, oliwę, jogurt, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części, każdą z tych części rozwałkuj w okrąg i wyłóż na środek farsz przygotowany z pokruszonej fety i mozzarelli.
Grillowanie chaczapuri adżarskiego w piecu do pizzy
Ranty ciasta zwiń do środka, tworząc łódeczki. Tak przygotowane chaczapuri przykryj ponownie ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Przed nagrzaniem grilla na drugim i trzecim ruszcie zamontuj prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem. Rozgrzej grill do 300°C, włącz tylny palnik na średnią moc. Dedykowaną łopatę do pizzy oprósz mąką i wsuń delikatnie pod pierwszą łódeczkę z farszem. Zdecydowanym ruchem zsuń chaczapuri na rozgrzany kamień, postępuj w ten sam sposób z pozostałymi dwoma łódeczkami, umieszczając je jedną obok drugiej na kamieniu. Podpiekaj placki przez około 4-5 minut. Po tym czasie wyjmij każdy z nich, np. na drewnianą deskę. Za pomocą łyżki zrób wgłębienie w farszu i delikatnie wbij jajko w przygotowane miejsce. Zsuń delikatnie łódeczki z jajkiem na kamień i podpiekaj przez około 3-4 minuty – do czasu, aż białko się delikatnie zetnie.
Podawanie chaczapuri
Na gotowe chaczapuri pokrusz masło, posyp zsiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem.
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 100 g ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 110 g jogurtu naturalnego
- 370 g mąki pszennej (najlepiej 00)
- 20 g oliwy
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g fety
- 2 mozzarellę
- 4 jajka
- 100 g masła
- świeży szczypiorek
- świeżo mielona sól i świeżo mielony pieprz