- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet
Przepis na bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 30 min.
Ilość osób:
9Poziom trudności:
ŁatwyDelikatne w środku i chrupiące na zewnątrz - dokładnie takie są bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet. Ten kulinarny klasyk, który zapewne gościł na stole niejednego, przygotujesz teraz na swoim grillu na pellet. Tak - to możliwe! Grille opalane drewnem w postaci pelletów pozwalają na pieczenie, wędzenie oraz grillowanie. Bułeczki drożdżowe będą idealne jako przekąska, dodatek lub lekka kolacja - koniecznie serwuj ze słodko-ostrym dipem musztardowym.
Ciasto drożdżowe należy zostawić do wyrośnięcia, dlatego jego wyrabianie najlepiej rozpocząć nieco wcześniej.
Inny
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DIPEM MUSZTARDOWYM Z GRILLA NA PELLET:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 ½ łyżeczki suchych drożdży
- 2 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki sody oczyszczonej
- 3 szklanki wody
- gruboziarnista sól
- odrobina roztopionego masła
SKŁADNIKI NA DIP MUSZTARDOWY:
- 1/3 szklanki musztardy ziarnistej np. francuskiej
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- ¼ szklanki majonezu
- 1 łyżka białego octu
- szczypta słodkiej papryki
Sposób przygotowania
SPOSÓB GRILLOWANIA BUŁEK DROŻDŻOWYCH Z MUSZTARDOWYM DIPEM NA GRILLU PELLET
Na małym ogniu rozpuść masło, dodaj brązowy cukier oraz mleko. Wymieszaj dokładnie do momentu, w którym cukier rozpuści się całkowicie. Odstaw do przestygnięcia, następnie przelej mieszankę do miski. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki.
Nadszedł czas na wyrobienie ciasta drożdżowego. Możesz to zrobić na dwa sposoby – tradycyjnie rękoma lub z użyciem robota kuchennego wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Podczas wyrabiania ciasta dodaj wodę oraz mleko, aby ciasto wyrosło, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mieszaj ciasto, aż stanie się elastyczne, uformuj je w kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu, to możesz je pozostawić na dłużej.
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (232°C). Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, każdą z części roluj ręką, aż kawałki będą miały szerokość 1 cm. Podziel kawałki na kilka równych części.
Przygotuj miskę z ciepłą wodą, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj do rozpuszczenia. Zanurz każdą z bułeczek i natychmiast wyciągnij. Tak przygotowane ciasto układaj na brytfannie nakrytej papierem do pieczenia. Bułki posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Tak przygotowane ciasto piecz w grillu na pellet około 20 minut. Podczas pieczenia przygotuj dip musztardowy - umieść wszystkie składniki w misie i dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką papryką. Gdy bułki się zarumienią, wyjmij je z grilla na pellet i posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DIPEM MUSZTARDOWYM Z GRILLA NA PELLET:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 ½ łyżeczki suchych drożdży
- 2 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki sody oczyszczonej
- 3 szklanki wody
- gruboziarnista sól
- odrobina roztopionego masła
SKŁADNIKI NA DIP MUSZTARDOWY:
- 1/3 szklanki musztardy ziarnistej np. francuskiej
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- ¼ szklanki majonezu
- 1 łyżka białego octu
- szczypta słodkiej papryki