Przepis na bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

9
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz - dokładnie takie są bułki drożdżowe z dipem musztardowym z grilla na pellet. Ten kulinarny klasyk, który zapewne gościł na stole niejednego, przygotujesz teraz na swoim grillu na pellet. Tak - to możliwe! Grille opalane drewnem w postaci pelletów pozwalają na pieczenie, wędzenie oraz grillowanie. Bułeczki drożdżowe będą idealne jako przekąska, dodatek lub lekka kolacja - koniecznie serwuj ze słodko-ostrym dipem musztardowym. 

Ciasto drożdżowe należy zostawić do wyrośnięcia, dlatego jego wyrabianie najlepiej rozpocząć nieco wcześniej. 

Inny

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DIPEM MUSZTARDOWYM Z GRILLA NA PELLET:

  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 ½ łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 ½ szklanki mąki 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¼ szklanki sody oczyszczonej 
  • 3 szklanki wody 
  • gruboziarnista sól 
  • odrobina roztopionego masła  

SKŁADNIKI NA DIP MUSZTARDOWY:

  • 1/3 szklanki musztardy ziarnistej np. francuskiej 
  • 1/3 szklanki płynnego miodu 
  • ¼ szklanki majonezu 
  • 1 łyżka białego octu 
  • szczypta słodkiej papryki  
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB GRILLOWANIA BUŁEK DROŻDŻOWYCH Z MUSZTARDOWYM DIPEM NA GRILLU PELLET

Na małym ogniu rozpuść masło, dodaj brązowy cukier oraz mleko. Wymieszaj dokładnie do momentu, w którym cukier rozpuści się całkowicie. Odstaw do przestygnięcia, następnie przelej mieszankę do miski. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15-20 minut.  Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki. 

Nadszedł czas na wyrobienie ciasta drożdżowego. Możesz to zrobić na dwa sposoby – tradycyjnie rękoma lub z użyciem robota kuchennego wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Podczas wyrabiania ciasta dodaj wodę oraz mleko, aby ciasto wyrosło, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mieszaj ciasto, aż stanie się elastyczne, uformuj je w kulkę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu, to możesz je pozostawić na dłużej. 

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE  (232°C). Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, każdą z części roluj ręką, aż kawałki będą miały szerokość 1 cm. Podziel kawałki na kilka równych części.

Przygotuj miskę z ciepłą wodą, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj do rozpuszczenia. Zanurz każdą z bułeczek i natychmiast wyciągnij. Tak przygotowane ciasto układaj na brytfannie nakrytej papierem do pieczenia. Bułki posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Tak przygotowane ciasto piecz w grillu na pellet około 20 minut. Podczas pieczenia przygotuj dip musztardowy - umieść wszystkie składniki w misie i dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką papryką. Gdy bułki się zarumienią, wyjmij je z grilla na pellet i posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DIPEM MUSZTARDOWYM Z GRILLA NA PELLET:

  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 ½ łyżeczki suchych drożdży 
  • 2 ½ szklanki mąki 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¼ szklanki sody oczyszczonej 
  • 3 szklanki wody 
  • gruboziarnista sól 
  • odrobina roztopionego masła  

SKŁADNIKI NA DIP MUSZTARDOWY:

  • 1/3 szklanki musztardy ziarnistej np. francuskiej 
  • 1/3 szklanki płynnego miodu 
  • ¼ szklanki majonezu 
  • 1 łyżka białego octu 
  • szczypta słodkiej papryki  
recipe mask
Przewiń do góry