- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na boczniaki BBQ z sosem i chlebkiem czosnkowo-bazyliowym
Przepis na boczniaki BBQ z sosem i chlebkiem czosnkowo-bazyliowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. 10 min. / 25 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CGrillowanie nie musi ograniczać się tylko do mięsa. Jest to również doskonała okazja, by odkryć bogactwo smaków, jakie kryją w sobie grzyby, np. popularne i często spotykane w polskich lasach boczniaki. Ich mięsista struktura oraz zdolności do wchłaniania aromatów sprawiają, że stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa. Pyszne grzyby w połączeniu z aromatycznym sosem jogurtowo-kokosowym oraz chrupiącymi chlebkami czosnkowo-bazyliowymi tworzą pełne smaku i satysfakcji danie, które zaskoczy nawet największych miłośników tradycyjnych potraw z grilla.
Laurentiu "Lorek" Zediu
Szef kuchni, finalista programu Master Chef
Potrzebne składniki
- 1,5kg boczniaków
Marynata do boczniaków:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 100g sosu BBQ
Ciasto na chlebki:
- 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłego mleka
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Farsz do chlebków:
- 30-40g liści bazylii
- 50g parmezanu
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowo-kokosowy:
- 400 ml jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
- posiekane, solone, prażone orzeszki ziemne
- drobno posiekana zielona pietruszka
- plasterki limonki
Sposób przygotowania
Ciasto drożdżowe na chlebki czosnkowo-bazyliowe
Przygotowanie potrawy rozpocznij od zagniecenia ciasta. Ciasto drożdżowe potrzebuje bowiem przynajmniej godziny "odpoczynku", by urosnąć.
Wsyp mąkę pszenną do miski i utwórz zagłębienie na środku. Wlej do niego mleko, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i tylko odrobinę lepkie. Jeśli po długim wyrabianiu ciasto dalej będzie mocno lepić się do rąk, dodaj do niego odrobinę mąki i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Jak zamarynować grzyby?
Gdy ciasto odpoczywa w misce, dokładnie wymieszaj boczniaki ze wszystkimi sypkimi przyprawami oraz posiekaną pietruszką.
Pasta do chlebków - jak zrobić?
W moździerzu zmiażdż bazylię z serem, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Farsz powinien być gęsty i niezbyt drobny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos do grzybów
W miseczce dokładnie wymieszaj jogurt kokosowy, syrop klonowy oraz sok z połowy limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Grillowanie boczniaków
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu. W ich miejscu umieść prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem do pizzy. Ten zestaw zagwarantuje doskonałe wypieczenie chlebków. Pozostałe kratki rusztu pozostaw w pozycji stożkowej. Rozgrzej grill do temperatury 180°C i umieść zamarynowane boczniaki na ruszcie. Grilluj je, aż nabiorą złocistego koloru i będą miały miękką konsystencję (około 10-12 minut). Po tym czasie zdejmij grzyby z grilla i wymieszaj z sosem BBQ.
Pieczenie chlebków na grillu
Gdy boczniaki grillują się na ruszcie, podziel wyrośnięte ciasto na 6 równych kulek. Z każdej z nich uformuj dość gruby placek z lekkim wgłębieniem w środku, tak by zmieściła się w nim przynajmniej łyżka pasty czosnkowo-bazyliowej. Przełóż placki do umieszczonego wcześniej w grillu, rozgrzanego pieca (pomoże Ci w tym stalowa łopata do pizzy). Piecz około 7-9 minut. Spód powinien być zarumieniony, ciasto na górze puszyste.
Pod koniec pieczenia chlebków ponownie umieść na ruszcie grzyby. Tym razem w marynacie BBQ. Grilluj przez około 2-3 minuty.
Sposób podania
Na talerzu równomiernie rozprowadź kilka łyżeczek sosu jogurtowo-kokosowego. Za pomocą szczypiec umieść na nim kilka grillowanych boczniaków, startą skórkę z limonki, chrupiące orzeszki ziemne, drobno posiekaną zieloną natkę pietruszki i plasterek limonki. Obok ułóż chlebki bazyliowo-czosnkowe.
Potrzebne składniki
- 1,5kg boczniaków
Marynata do boczniaków:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 100g sosu BBQ
Ciasto na chlebki:
- 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłego mleka
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Farsz do chlebków:
- 30-40g liści bazylii
- 50g parmezanu
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowo-kokosowy:
- 400 ml jogurtu kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sok z połowy limonki
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
- posiekane, solone, prażone orzeszki ziemne
- drobno posiekana zielona pietruszka
- plasterki limonki