Przepis na boczniaki BBQ z sosem i chlebkiem czosnkowo-bazyliowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 10 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Grillowanie nie musi ograniczać się tylko do mięsa. Jest to również doskonała okazja, by odkryć bogactwo smaków, jakie kryją w sobie grzyby, np. popularne i często spotykane w polskich lasach boczniaki. Ich mięsista struktura oraz zdolności do wchłaniania aromatów sprawiają, że stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa. Pyszne grzyby w połączeniu z aromatycznym sosem jogurtowo-kokosowym oraz chrupiącymi chlebkami czosnkowo-bazyliowymi tworzą pełne smaku i satysfakcji danie, które zaskoczy nawet największych miłośników tradycyjnych potraw z grilla.

Laurentiu "Lorek" Zediu

Szef kuchni, finalista programu Master Chef

Potrzebne składniki

  • 1,5kg boczniaków

Marynata do boczniaków:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 100g sosu BBQ

Ciasto na chlebki:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml ciepłego mleka
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz do chlebków:

  • 30-40g liści bazylii
  • 50g parmezanu
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowo-kokosowy:

  • 400 ml jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do podania:

  • posiekane, solone, prażone orzeszki ziemne
  • drobno posiekana zielona pietruszka
  • plasterki limonki
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe na chlebki czosnkowo-bazyliowe

Przygotowanie potrawy rozpocznij od zagniecenia ciasta. Ciasto drożdżowe potrzebuje bowiem przynajmniej godziny "odpoczynku", by urosnąć.

Wsyp mąkę pszenną do miski i utwórz zagłębienie na środku. Wlej do niego mleko, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i tylko odrobinę lepkie. Jeśli po długim wyrabianiu ciasto dalej będzie mocno lepić się do rąk, dodaj do niego odrobinę mąki i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Jak zamarynować grzyby?

Gdy ciasto odpoczywa w misce, dokładnie wymieszaj boczniaki ze wszystkimi sypkimi przyprawami oraz posiekaną pietruszką.

Pasta do chlebków - jak zrobić?

W moździerzu zmiażdż bazylię z serem, czosnkiem oraz oliwą z oliwek. Farsz powinien być gęsty i niezbyt drobny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos do grzybów

W miseczce dokładnie wymieszaj jogurt kokosowy, syrop klonowy oraz sok z połowy limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grillowanie boczniaków

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu. W ich miejscu umieść prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem do pizzy. Ten zestaw zagwarantuje doskonałe wypieczenie chlebków. Pozostałe kratki rusztu pozostaw w pozycji stożkowej. Rozgrzej grill do temperatury 180°C i umieść zamarynowane boczniaki na ruszcie. Grilluj je, aż nabiorą złocistego koloru i będą miały miękką konsystencję (około 10-12 minut). Po tym czasie zdejmij grzyby z grilla i wymieszaj z sosem BBQ.

Pieczenie chlebków na grillu

Gdy boczniaki grillują się na ruszcie, podziel wyrośnięte ciasto na 6 równych kulek. Z każdej z nich uformuj dość gruby placek z lekkim wgłębieniem w środku, tak by zmieściła się w nim przynajmniej łyżka pasty czosnkowo-bazyliowej. Przełóż placki do umieszczonego wcześniej w grillu, rozgrzanego pieca (pomoże Ci w tym stalowa łopata do pizzy). Piecz około 7-9 minut. Spód powinien być zarumieniony, ciasto na górze puszyste.

Pod koniec pieczenia chlebków ponownie umieść na ruszcie grzyby. Tym razem w marynacie BBQ. Grilluj przez około 2-3 minuty.

Sposób podania

Na talerzu równomiernie rozprowadź kilka łyżeczek sosu jogurtowo-kokosowego. Za pomocą szczypiec umieść na nim kilka grillowanych boczniaków, startą skórkę z limonki, chrupiące orzeszki ziemne, drobno posiekaną zieloną natkę pietruszki i plasterek limonki. Obok ułóż chlebki bazyliowo-czosnkowe.

Potrzebne składniki

  • 1,5kg boczniaków

Marynata do boczniaków:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 100g sosu BBQ

Ciasto na chlebki:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml ciepłego mleka
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz do chlebków:

  • 30-40g liści bazylii
  • 50g parmezanu
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowo-kokosowy:

  • 400 ml jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do podania:

  • posiekane, solone, prażone orzeszki ziemne
  • drobno posiekana zielona pietruszka
  • plasterki limonki
recipe mask
Przewiń do góry