Przepis na bigos z żeliwnego woka

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Nasz bigos to mieszanka mięsa i kapusty, podkręcona suszonymi grzybami i śliwkowymi powidłami. Mięso, które dodajemy do bigosu, powinno mieć trochę tłuszczyku, dlatego dobrze sprawdzi się karkówka lub łopatka. Warto też dodać kawałek boczku i dobrą kiełbasę. Śliwki i leśne grzyby to wyjątkowy smak i aromat, który musi być w każdym bigosie. W żeliwnym woku mieszamy kapustę słodką i kiszoną, takie połączenie doskonale się uzupełnia.

 

Koniec letniego sezonu grillowego, to dobry czas na zrobienie porządku w naszych zamrażalnikach. Jeżeli w trakcie grillowania zostanie Ci jakieś mięso, zawsze warto je zamrozić i wykorzystać właśnie do bigosu. Jeżeli do przepisu używasz mięso, które już wcześnie ugrillowałeś, np. zostało po grillowaniu olbrzymiego szaszłyka - zacznij od podsmażenia cebuli, a następnie dodaj zapas ugrillowanego mięsa i grzyby. W dalszej kolejności postępuj zgodnie z przepisem.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BIGOS Z ŻELIWNEGO WOKA:

  • 250g karkówki
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy (opcjonalnie)
  • 700g kapusty kiszonej
  • 0,5kg kapusty słodkiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średniej wielkości cebule

PRZYPRAWY:

  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE BIGOSU W ŻELIWNYM WOKU

Suszone grzyby zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw. Karkówkę, boczek i cebulę pokój w kostkę. Słodką kapustę posiekaj w paski, a kiszoną na mniejsze kawałki. Jeżeli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą.

Przed rozgrzaniem grilla wyjmij jeden ze środkowych rusztów i aromatyzer, który jest pod nim. W wolne miejsce włóż żeliwny wok. Ustawiając pokrętła w pozycji medium, rozgrzej grill do temperatury 180ºC. Zmniejsz moc palników do pozycji medium-low. Jeżeli dodajesz do bigosu kiełbasę, połóż ją na ruszcie lub górnej półce i pozwól, aby powoli się grillowała. Podgrzej smalec, a następnie obsmaż na nim karkówkę. Po kilku minutach dodaj boczek, a na koniec cebulę. Całość oprósz solą.

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Powoli dodaj kapustę, na początek słodką, a kiedy zmniejszy objętość - kiszoną.

Używając szczypiec do grilla, przemieszaj kapustę z mięsem i dodaj 2-3 szklanki wody. Zmniejsz palnik pod wokiem do minimum, zamknij grill i zostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj powidła śliwkowe i passatę lub koncentrat pomidorowy. Kontroluj ilość wody i w razie potrzeby dolej, całość powinna się grillować około 90 minut. Na 20 minut przed końcem dodaj pokrojoną w grubą kostkę grillowaną kiełbasę, zamieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj gorące ze świeżym pieczywem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BIGOS Z ŻELIWNEGO WOKA:

  • 250g karkówki
  • 150g wędzonego boczku
  • 150g kiełbasy (opcjonalnie)
  • 700g kapusty kiszonej
  • 0,5kg kapusty słodkiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średniej wielkości cebule

PRZYPRAWY:

  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
recipe mask
Przewiń do góry