- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na angielskie śniadanie z grilla
Przepis na angielskie śniadanie z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ŚniadanieCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Angielskie śniadanie to posiłek, który daje poczucie sytości na długi czas, ale potrafi też rozleniwić. Takich śniadań nie serwuje się codziennie, Brytyjczycy przygotowują smażona ucztę w weekendy, kiedy mają więcej czasu na rozmowy przy stole. Wydaje się, że nie ma czegoś takiego jak jeden, prawdziwy przepis na pełne angielskie śniadanie. Równocześnie korzystając z opisów w sieci i relacji naszych znajomych, zakładamy że składają się na nie: fasolka w pomidorach, kiełbaski, bekon, grzyby, pomidory, ziemniaki, kaszanka, jajka i tosty. Już się pewnie domyślasz, dlaczego na wyspach nie jedzą takich śniadań codziennie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ANGIELSKIE ŚNIADANIE Z GRILLA GAZOWEGO:
- Kiełbaski - wybierz swoje ulubione, mogą to być frankfurterki, białe kiełbaski albo kilka różnych
- Plasterki boczku - najbardziej lubimy chrupiący boczek, dlatego wybraliśmy cienkie, wędzone plastry
- Grzyby - wybraliśmy pieczarki, ale świetnie się sprawdzą portobelo, czy boczniaki
- Pomidory - wybierz mniejszą odmianę o mięsistym wnętrzu np. malinowe albo śliwkowe
- Chleb - może to być tostowy lub każdy inny, doskonale sprawdzi się też pieczywo nie pierwszej świeżości, które na grillu odzyska chrupkość
- Ziemniaki z cukinią - ziemniaki, które zostały z obiadu pokrój na ćwiartki, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i czerwoną cebulę, całość skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami
- Fasolka w pomidorach - wykorzystamy fasolkę w puszce, która już jest w sosie pomidorowym, podgrzewamy ją w woku i odrobinę doprawiamy
- Jajka - zostawiamy na sam koniec, koniecznie z płynnym żółtkiem.
Do przygotowania śniadanie w stylu angielskim wykorzystamy:
- żeliwną płytę, na której usmażymy kiełbaski, pieczarki, boczek, pomidorki, a na koniec jajka
- wąską brytfannę perforowaną, w której podpieczemy ziemniaki z cukinią i cebulę
- żeliwny wok do podgrzania fasoli w pomidorach
Sposób przygotowania
DO MORE - wykorzystaj możliwości swojego grilla
Aby w jednym czasie przygotować wszystkie elementy śniadania, wykorzystamy pełne możliwości grilla gazowego Broil King, które pozwala na indywidualne dostosowanie mocy palników, a co za tym idzie różnych temperatur rusztu. Wykorzystując akcesoria z serii Do More Broil King, przygotujemy śniadanie w angielskim stylu na ogrodowym grillu gazowym.
Przygotowanie angielskiego śniadania na grillu
Zacznij od rozgrzania grilla, odpal palinki pod stalową brytfanną i żeliwną płytą, spryskaj je olejem i ustaw pokrętła w pozycji medium-low.
Następnie przejdź do wyłożenia na rozgrzaną brytfannę ziemniaków z cukinią, one potrzebuję najwięcej czasu. Następnie na żeliwnej płycie połóż kiełbaski oraz pieczarki. W tym czasie na płycie podsmaż boczek i odłóż go na półkę, dorzuć też pieczywo, aby zrobiło się chrupiące. W międzyczasie przełóż fasolkę do woka i odpal palnik, ustawiając pokrętło w pozycji low, fasolka ma się tylko podgrzać.
Na wytopiony z boczku tłuszcz wbij jajka, oprósz je solą oraz pieprzem a obok, skórką do góry połóż pomidorki. Zamknij pokrywę grilla i poczekaj kilka minut. W trakcie grillowania jajek skontroluj fasolkę i pomidory, jeśli będą podpieczone, odwróć je skórką do dołu.
Podawanie śniadania z grilla
Śniadanie podawaj od razu po przygotowaniu.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ANGIELSKIE ŚNIADANIE Z GRILLA GAZOWEGO:
- Kiełbaski - wybierz swoje ulubione, mogą to być frankfurterki, białe kiełbaski albo kilka różnych
- Plasterki boczku - najbardziej lubimy chrupiący boczek, dlatego wybraliśmy cienkie, wędzone plastry
- Grzyby - wybraliśmy pieczarki, ale świetnie się sprawdzą portobelo, czy boczniaki
- Pomidory - wybierz mniejszą odmianę o mięsistym wnętrzu np. malinowe albo śliwkowe
- Chleb - może to być tostowy lub każdy inny, doskonale sprawdzi się też pieczywo nie pierwszej świeżości, które na grillu odzyska chrupkość
- Ziemniaki z cukinią - ziemniaki, które zostały z obiadu pokrój na ćwiartki, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i czerwoną cebulę, całość skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami
- Fasolka w pomidorach - wykorzystamy fasolkę w puszce, która już jest w sosie pomidorowym, podgrzewamy ją w woku i odrobinę doprawiamy
- Jajka - zostawiamy na sam koniec, koniecznie z płynnym żółtkiem.
Do przygotowania śniadanie w stylu angielskim wykorzystamy:
- żeliwną płytę, na której usmażymy kiełbaski, pieczarki, boczek, pomidorki, a na koniec jajka
- wąską brytfannę perforowaną, w której podpieczemy ziemniaki z cukinią i cebulę
- żeliwny wok do podgrzania fasoli w pomidorach