- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Pizza rzymska z ziemniakami, rozmarynem i burratą
Pizza rzymska z ziemniakami, rozmarynem i burratą
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
14 godz. / 5 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
min 300°CMarta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę rzymską:
- 1 kg mąki typ00
- 700 ml ciepłej wody
- 3 g świeżych drożdży
- 20 g soli
Dodatki:
- ser (najlepiej gouda - jest bardzo wyrazisty w smaku, ale może być też mozarella lub inny)
- młode ziemniaki ze skórką
- świeży rozmaryn
- burrata
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto na pizzę - jak zrobić?
Proces przygotowania ciasta na pyszną, tradycyjną włoską pizzę składa się z kilku kroków:
✔ Pierwszy to autoliza. Jest to po prostu wymieszanie mąki z wodą i pozostawienie mieszanki na około pół godziny. W tym czasie mąka wchłania całą wodę, a obecne w niej białka tworzą gluten zwiększający rozciągliwość ciasta.
✔ Następny krok to dodanie do mąki roztopionych drożdży oraz soli i wyrobianie ciasta, aż do połączenia składników. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na 30 minut.
✔ Po 30 minutach rozpocznij etap składania ciasta, chwytając i rozciągając go kilkukrotnie. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
✔ Wyrośnięte ciasto podziel na równe części w zależności od tego, jak duże pizze chcesz upiec. Uformuj kulki i włóż je do szczelnie zamykanego pojemnika oprószonego mąką. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na całą noc.
Dodatkowe składniki - przygotowanie
Ciasto na pizzę należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej kilkanaście minut przed pieczeniem. Znacznie ułatwia to jego formowanie.
Zanim zaczniesz przygotowywać dodatki, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu i umieść w ich miejscu kamień i piec do pizzy. Rozgrzej grill do temperatury minimum 300°C.
Przygotowanie dodatków nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy zetrzeć ser, pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plastry oraz posiekać rozmaryn.
Na cieście ułóż ser żółty i pokrop go oliwą. Następnie rozłóż ziemniaczane plastry, posyp je solą i dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Użyj pieprzu do smaku, a na wierzch dodaj posiekany rozmaryn.
Zanim zaczniesz przygotowywać dodatki, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu i umieść w ich miejscu kamień i piec do pizzy. Rozgrzej grill do temperatury minimum 300°C.
Przygotowanie dodatków nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy zetrzeć ser, pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plastry oraz posiekać rozmaryn.
Na cieście ułóż ser żółty i pokrop go oliwą. Następnie rozłóż ziemniaczane plastry, posyp je solą i dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Użyj pieprzu do smaku, a na wierzch dodaj posiekany rozmaryn.
Pizza z grilla - pieczenie
Umieść pizzę na kamieniu za pomocą stalowej łopaty do pizzy oprószonej odrobiną mąki. Przy wysokich temperaturach, jakie z łatwością osiągają grille Broil King, pizza będzie gotowa już po około 5 minutach. Pamietaj jednak, by dokładny czas pieczenia dostosować do swoich preferencji.
Gotową pizzę podawaj z serem burrata.
Gotową pizzę podawaj z serem burrata.
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę rzymską:
- 1 kg mąki typ00
- 700 ml ciepłej wody
- 3 g świeżych drożdży
- 20 g soli
Dodatki:
- ser (najlepiej gouda - jest bardzo wyrazisty w smaku, ale może być też mozarella lub inny)
- młode ziemniaki ze skórką
- świeży rozmaryn
- burrata
- oliwa
- sól
- pieprz
Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy