- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Kaszanka z grilla - przepis
Kaszanka z grilla - przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
25 min. / 25 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGrillowana kaszanka jest jedną z popularniejszych polskich potraw przyrządzanych na ruszcie. Zazwyczaj jest przygotowywana z cebulą w aluminiowej folii. Publikując ten przepis, chcę Cię namówić do zrezygnowania z folii czy aluminiowych tacek, które w połączeniu z wysoką temperaturą mogą być toksyczne. Wiemy, że kaszanka przygotowywana bezpośrednio na ruszcie potrafi pękać, co nie wygląda zbyt apetycznie i trudno ją wtedy choćby ściągnąć z grilla. Mamy dla Ciebie propozycję, która pozwoli na grillowanie kaszanki smacznie, łatwo i bezpiecznie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
KASZANKA Z CEBULĄ Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 500 g kaszanki (4 sztuki)
- 4 bardzo duże cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania
Kaszanka z grilla z cebulą - jak ją przygotować?
Cebule przekrój wzdłuż na połowę, nie obieraj, tylko natnij wnętrze cebuli i wyjmij tak, aby zostały dwie zewnętrzne warstwy. Wnętrze cebuli pokrój w drobną kostkę, możesz do rozdrobnienia użyć malaksera. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj szczyptę soli. Dodaj 1 łyżkę podsmażonej cebuli na jedną kaszankę, a pozostałą część wykorzystaj do innych dań. Kaszankę obierz i pokrój, dodaj do szklistej cebuli i rozgnieć widelcem. Dodaj majeranek, rozetrzyj go w dłoniach - wydobędziesz w ten sposób cały aromat. Dopraw do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej miseczki z cebuli (jej zewnętrzne warstwy) wypełnij kaszanką.
Rozgrzej grilla gazowego, ustawiając pokrętła na maksymalną moc. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 250°C, zmniejsz moc palników, ustawiając pokrętła w pozycji średniej. Kaszankę grilluj na górnej półce przez 25 minut, ze średnią temperaturą grillowania 200-220°C. Zewnętrzna warstwa cebuli powinna mocno się przypiec, podczas gdy wewnętrzna część będzie miękka i smaczna.
Kaszankę z grilla możesz podać z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty.
Potrzebne składniki
KASZANKA Z CEBULĄ Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 500 g kaszanki (4 sztuki)
- 4 bardzo duże cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku