Grzanki francuskie z owocami i bekonem

Na grillu gazowym można przyrządzić w prosty i szybki sposób wyśmienite śniadanie. Grzanki francuskie z owocami i boczkiem przygotujesz w ogrodzie na świeżym powietrzu. 

Michał Piotrów

Specjalista produktowy Broil King

Potrzebne składniki

Składniki na grzanki francuskie z owocami i bekonem:

  • jajko
  • mleko
  • syrop klonowy
  • chleb, bułka lub chałka
  • bekon
  • świeże owoce np. borówki, truskawki i maliny
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ FRANCUSKIE GRZANKI Z GRILLA?

W miseczce przy pomocy rózgi roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka oraz syropu klonowego. Używając szczypiec, wymocz chleb, bułkę lub chałkę w przygotowanym płynie, a następnie połóż na rozgrzanej płycie żeliwnej na grillu gazowym. 

W międzyczasie zacznij grillować boczek. Jeśli jesteś zwolennikiem chrupiącego i mocno wypieczonego bekonu zacznij grillowanie od ułożenia boczku na płycie żeliwnej bądź stalowej płycie do grillowania. Gdy boczek będzie już lekko przypieczony, przenieś go bezpośrednio na ruszt. 

Aby posiłek był ciepły, gotowe już grzanki i bekon możesz przełożyć na górną półkę grilla. Tym sposobem zapobiegniesz wystygnięciu śniadania. 

Po grillowaniu wszystkich składników, na tost połóż bekon oraz posyp przygotowanymi, świeżymi owocami. Świetnie komponują się borówki, truskawki i maliny. Następnie polej kanadyjskim syropem klonowym.

Potrzebne składniki

Składniki na grzanki francuskie z owocami i bekonem:

  • jajko
  • mleko
  • syrop klonowy
  • chleb, bułka lub chałka
  • bekon
  • świeże owoce np. borówki, truskawki i maliny
recipe mask
Przewiń do góry