Banany w czekoladzie na grillu - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

5 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

Tak
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Na grillu przygotujesz również pyszny deser. Grillowane owoce są świetną alternatywą dla ciast i możesz je przygotować, wykorzystując ciepły ruszt po grillowaniu obiadu. Zobaczysz, nie tylko dzieciaki będą szaleć, jak zaserwujesz banany w czekoladzie z grilla. Połączenie słodyczy bananów i gorzkiej czekolady z kwaśną porzeczką lub maliną jest w stanie złamać niejedno postanowienie o diecie. Do banana z grilla dodaj gałkę lodów, a przeniesiesz się na kolejny poziom kulinarnych doznań.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • gorzka czekolada

Do podania - opcjonalnie - ale polecamy!

  • lody waniliowe
  • kwaśne owoce - porzeczki, maliny, wiśnie
  • płatki migdałów
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie bananów do grillowania

Banany grillowany należy przyrządzać pośrednio, najlepiej na środkowej części rusztu po stronie rynienkowej. W tym celu zewnętrzne palniki ustaw w pozycji średniej a środkowe, na których grillujesz owoce w pozycji słabej.

Przytnij łodygę bananów i przekrój je wzdłuż na połowę. Wciśnij w banana pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Ułóż na grillu skórka do dołu.

Grillowanie i podawanie bananów

Grilluj około 10 minut, banany są gotowe, gdy miąższ zaczyna odchodzić od skórki, a czekolada się roztopi.

Wykorzystując szeroką łopatkę, przenieś banany na talerz. Już w takiej formie są pyszne, ale jeżeli chcesz wywołać efekt WOW, przygotuj dosłownie 1-2 łyżki soku z owoców, czyli przetrzyj je przez małe sitko i zaopatrz się w lody. Ciepłe banany podaj z gałką lodów, polane sokiem z dodatkiem owoców.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • gorzka czekolada

Do podania - opcjonalnie - ale polecamy!

  • lody waniliowe
  • kwaśne owoce - porzeczki, maliny, wiśnie
  • płatki migdałów
recipe mask
Przewiń do góry