- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Grillowana polenta - przepis
Grillowana polenta - przepis

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
25 min. / 20 min.
Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Polenta z grilla to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które jest świetnym starterem, ale również dodatkiem do grillowanych potraw.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Grillowana polenta - składniki:
- 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego polenta)
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka masła
- gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania
Przygotowanie kaszy do polenty

Na kuchence bocznej w grillu gazowym zagotuj wodę z solą. Następnie powoli wsypuj polentę, jednocześnie energicznie mieszając ją rózgą. Gotuj przez 5 minut. Dodaj świeży rozmaryn i masło. Gorącą polentę, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną oliwą z oliwek. Polenta powinna mieć 1 cm grubości. Pamiętaj o uformowaniu krawędzi. Następnie odstaw polentę do ostygnięcia.
Po ostygnięciu pokrój polentę w dowolny kształt. My pokroiliśmy w prostokąty.
Grillowanie polenty

Rozgrzej grilla i ustaw pokrętła w połowie, pokryj ruszt olejem i ułóż polentę na ruszcie w pozycji rynienkowej. Będzie gotowa, gdy zobaczysz, że jest złota.
Podawanie grillowanej polenty

Podając, możesz skropić ją oliwą z oliwek, posypać parmezanem i rozmarynem.

Potrzebne składniki
Grillowana polenta - składniki:
- 500g kaszy kukurydzianej błyskawicznej (z języka włoskiego polenta)
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka masła
- gałązka rozmarynu
