- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Focaccia grillowana na kamieniu - przepis
Focaccia grillowana na kamieniu - przepis
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/838/550/8/10/fp/images/przepisy/focaccia-grillowana-na-kamieniu-przepis/focaccia-grillowana-na-kamieniu-przepis-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 15 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŚredniDziś na grillu gazowym upieczemy włoski chlebek. Focaccie najczęściej podajemy jako przystawkę w parze z dobrą oliwą z oliwek. Wystarczy urwać kawałek pieczywa zamoczyć w oliwie i już! Grillowana na kamieniu jest pysznie pulchna z chrupiącą skórką. Nasza propozycja to połączenie pomidorków z rozmarynem i grubo mieloną solą.
Focaccia może stanowić samodzielny posiłek, idealnie sprawdzi się na spotkanie we dwoje. Podana jako dodatek do innych dań zastąpi inne pieczywo, szczególnie polecamy do sałatek.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki mąki + do podsypania
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- oliwa
- małe pomidorki - np. koktajlowe, śliwkowe
- listki świeżego rozmarynu
- grubo mielona sól
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ FOCACCIE?
Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem dodaj ¼ szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do zaczynu dodaj pozostałą ciepłą wodę, mąkę, sól oraz jedną łyżkę oliwy. Wymieszaj tak, żeby składniki się wstępnie połączyły - możesz użyć do tego łyżki. Następnie dodaj pozostałą oliwę, posmaruj nią również ręce, będzie Ci łatwiej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być jednolite, elastyczne i trochę klejące ale nie dosypuj mąki bo zrobi się twarde. Gotowe ciasto, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, wyrób przez chwilę i uformuj okrągły placek.
Łopatę do pizzy obficie posyp mąką - to bardzo ważne ! w przeciwnym wypadku ciasto przyklei się do łopaty i nie zsunie się na kamień. Przełóż ciasto i powciskaj w nie przekrojone na połówki pomidorki (skórką do dołu). Przykryj i odstaw do ponownego napuszenia na 30 minut.
Kamień wstaw do grilla i rozgrzej go, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej. Gdy grill uzyska temperaturę 250 stopni, środkowe palniki zmniejsz do pozycji niskiej.
Rozgrzany kamień oprósz mąką, delikatnie zsuń ciasto z łopaty. Placami zrób w cieście wgłębienia i polej je obficie oliwą. Posyp listkami rozmarynu i oprósz solą.
Piecz 15 minut, następnie przy pomocy łopaty ściągnij z kamienia. Podawaj z dobrą oliwą
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/838/550/8/10/fp/images/przepisy/focaccia-grillowana-na-kamieniu-przepis/focaccia-grillowana-na-kamieniu-przepis-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki mąki + do podsypania
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- oliwa
- małe pomidorki - np. koktajlowe, śliwkowe
- listki świeżego rozmarynu
- grubo mielona sól
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)