- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Chleb z garnka żeliwnego z grilla gazowego - przepis
Chleb z garnka żeliwnego z grilla gazowego - przepis

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
InneCzas przygotowania / Czas gotowania:
12 godz. 30 min. / 1 godz. 50 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
200Dziś odpowiadamy na pytanie, czy na grillu gazowym można upiec chleb? I nie mamy tu na myśli opiekanych kromek, ale taki prawdziwy, świeży chleb z chrupiącą skórką z żeliwnego garnka. To nasz pierwszy przepis na pieczony bochenek chleba na grillu, dlatego wybraliśmy prosty, pszenny chleb na drożdżach. Do pieczenia wykorzystaliśmy żeliwną brytfannę do żeberek - jak widać akcesoria Broil King mają wiele ukrytych zastosowań.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:
- 1kg mąki pszennej
- 650ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży (7g instant)
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta na chleb

Jeżeli używasz świeżych drożdży, zacznij od przygotowania zaczynu. Do wyższego naczynia pokrusz drożdże (25 g), dodaj cukier (½ łyżeczki cukru) i zalej ½ szklanki (120 ml) ciepłej wody i dodaj 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut. [Jeśli wykorzystujesz drożdże instant, pomiń ten krok i wsyp je do wody razem z mąką.]
Wyrabianie ciasta na chleb


Do misy robota wlej pozostałą wodę (530 ml), dodaj wyrośnięty zaczyn oraz mąkę wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli). Dodaj jedną łyżkę oliwy i włącz wyrabianie na najniższą prędkość. Po wstępnym wymieszaniu się składników dodaj drugą łyżkę oliwy i zwiększ prędkość. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, aż będzie elastyczne, jednolite i lekko klejące. [Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, postępuj podobnie. Najpierw wymieszaj składniki w misce łyżką, a następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie ok. 10-15 minut.]
Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. Naczynie powinno być dość spore, bo ciasto mocno zwiększy swoja objętość.
Kolejnego dnia rano wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na oprószony mąką blat kuchenny. Rozciągając boki zawijaj je na wierzch formując w ten sposób podłużny bochenek na koniec odwróć tak aby łączenie było pod spodem, odłóż na mocno oprószony mąką blat przykryj ściereczką i zostaw w nie przewiewnym miejscu na 40 minut.
Pieczenie chleba w żeliwnym garnku na grillu

Kiedy ciasto już prawie jest gotowe, możesz przygotować się do pieczenia. Brytfannę rozgrzewamy razem z grillem, dlatego już przed odpaleniem, włóż ją razem z przykryciem do grilla i ustaw nad środkowymi palnikami.
Rada: Rozgrzanie żeliwnego garnka lub brytfanny jest bardzo ważne, ponieważ dzięki temperaturze ciasto na pieczywo z grilla nie przywrze do powierzchni naczynia.
Rozgrzej grilla, ustawiając pokrętła zewnętrzne w pozycji high a środkowe medium. Kiedy temperatura osiągnie ok. 180°C wszystkie pokrętła ustaw w pozycji low i poczekaj chwilę, aż temperatura się ustabilizuje ok. 200°C. Grill będzie się rozgrzewał trochę dłużej, ale dzięki takiemu ustawieniu będzie Ci prościej utrzymać bezpieczną dla chleba temperaturę, a brytfanna nagrzeje się równomiernie. Chleb piecz w temperaturze 180-200°C.
Z pomocą skórzanych rękawic ściągnij z rozgrzanej brytfanny górną część i włóż do środka wyrośnięty chleb, przykryj brytfannę i zamknij grilla. Po 35 minutach odkryj brytfannę i piecz kolejne 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie pieczywo z grilla będzie miało ładny złoty kolor i piękną, chrupiącą skórkę. Żeby mieć pewność, że chleb jest upieczony, możesz sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chleb jest gotowy. Wyciągnij chleb z brytfanny i wystudź go na kratce dołączonej do żeliwnej brytfanny. Dzięki temu chleb nie "spoci" się od spodu. Bochenek chleba możesz przykryć ściereczką.
Chleb z żeliwnego garnka z grilla


Przed przystąpieniem do wypiekania chleba, możesz dodać rozmaryn, czarne oliwki lub suszone pomidory.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:
- 1kg mąki pszennej
- 650ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży (7g instant)
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
