- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- 3 pomysły na salsę - rewolucja smaków w Twojej kuchni
3 pomysły na salsę - rewolucja smaków w Twojej kuchni
Typ posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 15 min.
Ilość osób:
10Poziom trudności:
ŁatwyWszelkiego rodzaju pasty stanowią doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków. Możliwość rotowania dodatkami i przyprawami sprawia zaś, że nigdy się nie nudzą! Dzisiejszy wpis zawiera 3 przepisy na salsy, które wzbogacą smak steków i mięsa różnego rodzaju, pieczywa czy tortilli. Raz przyrządzone, zostaną w Twoim menu na stałe!
Jurek Sobieniak
Grill master, szef kuchni, restaurator
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przyrządzenia pasty frijoles:
- 2 cebule czerwone
- 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego
- 400 g ugotowanej fasoli pinto lub czarnej (może być z puszki)
- 200 gramów keczupu pomidorowego
- 40 ml sosu sojowego jasnego
- do smaku: pieprz, świeża kolendra, słodka papryka w proszku
Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy chimichurri:
- 100 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g octu jabłkowego
- 1/2 papryczki chilli
- 80 g oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy pico de gallo:
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżki kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania
Frijoles refritos - pasta z czarnej fasoli
Miłośnicy fasoli z pewnością rozsmakują się w aromatycznej paście Frijoles. Stanowi ona nieodłączny element diety każdego Meksykanina. Pasta z czarnej fasoli doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Skorzystaj z naszych przepisów na steka, chlebki naan, grillowany boczek, i tacos z krewetkami i podaj je w towarzystwie pysznej salsy z czarnej fasoli!
Pasta z fasoli frijoles krok po kroku:
Umieść olej w rondelku na kuchence bocznej i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wsyp do rondelka poszatkowane w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się zeszkli, dodaj fasolę oraz przyprawy i zasmażaj wszystko około 10 minut. Po upływie tego czasu wlej ketchup oraz sos sojowy i utrzyj całość na gładką masę. Tak przygotowaną pastę udekorować możesz posiekaną kolendrą. Smacznego!
Chimichurri - argentyńskie pesto
Salsa chimichurri zwana potocznie argentyńskim pesto to jeden z popularniejszych dodatków do mięsa z grilla w państwach Ameryki Łacińskiej. Dzięki niej stek czy grillowane polędwiczki z naszych przepisów staną się jeszcze bardziej aromatyczne. Wyraźny smak pietruszki przełamany czosnkową nutą doskonale komponuje się także ze świeżym, chrupiącym pieczywem oraz... makaronem. Z powodzeniem możesz więc wykorzystać chimichurri jako aromatyczny sos.
Salsa chimichurri krok po kroku:
Natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, ocet i papryczkę czili zblenduj na gładką masę. Następnie zmieszaj masę z sosem sojowym i miodem, a na koniec, cały czas mieszając, połącz z olejem rzepakowym. Gotową salsę przełóż do miski lub słoiczka i udekoruj listkami pietruszki.
Pico de gallo - meksykańska salsa pomidorowa
Salsa pico de gallo krok po kroku:
Zrobienie salsy pomidorowej zajmie Ci niewiele czasu. Oczyszczone z gniazd i skórki pomidory, cebulę oraz kolendrę wystarczy bowiem drobno pokroić, a następnie zmieszać z oliwą oraz sokiem z limonki. Gotową salsę przełóż do słoiczka lub miski i ciesz się jej doskonałym smakiem.
Zrobienie salsy pomidorowej zajmie Ci niewiele czasu. Oczyszczone z gniazd i skórki pomidory, cebulę oraz kolendrę wystarczy bowiem drobno pokroić, a następnie zmieszać z oliwą oraz sokiem z limonki. Gotową salsę przełóż do słoiczka lub miski i ciesz się jej doskonałym smakiem.
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przyrządzenia pasty frijoles:
- 2 cebule czerwone
- 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego
- 400 g ugotowanej fasoli pinto lub czarnej (może być z puszki)
- 200 gramów keczupu pomidorowego
- 40 ml sosu sojowego jasnego
- do smaku: pieprz, świeża kolendra, słodka papryka w proszku
Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy chimichurri:
- 100 g natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g octu jabłkowego
- 1/2 papryczki chilli
- 80 g oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
Składniki potrzebne do przyrządzenia salsy pico de gallo:
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżki kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 limonki
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy