- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla
Przepis na szaszłyki po koreańsku z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyKoreańskie szaszłyki z grilla to popularna i pyszna potrawa, która idealnie nadaje się na imprezy w plenerze, grillowanie w ogródku lub na spotkania rodzinne. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zdecydowanie wart jest poświęconego czasu. Szaszłyki po koreańsku z grilla są aromatyczne dzięki marynacie w imbirze, dodatku pasty gochujang oraz soku z cytryny.
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub 1 duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański:
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego
Sposób przygotowania
Sos koreański
Przygotuj sos na bocznej kuchence Twojego grilla! Do rondelka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Dodaj cukier, miód, ocet, pastę, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj około 7-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił. Gotowy sos powinien być gęsty, dzięki temu z łatwością posmarujesz szaszłyki, a sos zostanie na mięsie.
Przygotowanie mięsa z kurczaka
Grillowanie szaszłyków
Przygotowanie brokuła na grillu
Do małej miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz i sól, całość mieszamy. Brokuł kroimy na pół i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Brokuł kładziemy na papier rzeźniczy, zwijamy i dusimy na grillu około 20 min, aż zmięknie (w ostateczności można użyć foli aluminiowej - jednak rekomendujemy papier). Kiedy brokuł będzie już miękki, wyciągamy go z papieru i kładziemy bezpośrednio na ruszt. Grillujemy około 4 minuty z każdej strony. Cytrynę kroimy na pół i również grillujemy, gotowego brokuła skraplamy z sokiem z ugrillowanej cytryny.
Szaszłyki po koreańsku - sposób podania
Szaszłyki podajemy z grillowanym brokułem i ugotowanym ryżem. Możemy serwować je z ulubionymi dodatkami np. pieczone ziemniaczki z grilla czy warzywa przygotowane w woku żeliwnym.
Potrzebne składniki
Składniki na grillowane szaszłyki po koreańsku:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Świeży imbir
- Białe wino
- Pieprz
- 3 pęczki zielonej cebulki
- 2 małe brokuły lub 1 duży
- 40g oliwy z oliwek
- Sól
- Cytryna
Składniki na sos koreański:
- 6 ząbków czosnku
- 10g świeżego imbiru
- 30g cukru trzcinowego
- 40g miodu płynnego
- 40g octu ryżowego
- 40g pasty gochujang
- 30g keczupu
- 15g sosu sojowego
- 15g oleju sezamowego