- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na sałatkę cesarską z grillowanym kurczakiem
Przepis na sałatkę cesarską z grillowanym kurczakiem
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
75Temperatura w grillu (°C)
200Klasyczna wersja sałatki cezar to sałata rzymska wymieszana z sosem, grzankami i serem. Aby sałatkę zrobić bardziej pożywną i zamienić ją z przystawki w danie główne dodaliśmy do niej grillowanego kurczaka. Nasz sos jest przygotowany na bazie żółtek i filecików anchois, ale możesz zastąpić je majonezem i sosem worcester.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 sałata rzymska lub 2 sałaty rzymskie mini
- 1 mała bagietka
- 2 łyżki startego parmezanu
SKŁADNIKI NA SOS CEZAR:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa do sałatki
Jak przygotować sałatkę cezar? Pierś z kurczaka posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem, odłóż na czas przygotowania sosu. Bagietkę pokrój na kawałki, skrop oliwą, możesz też oprószyć ją suszonymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek).
Jak przygotować sos cezar?
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek i umieść je w misce, dodaj musztardę, sok z cytryny i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Cały czas mieszając, dolewaj bardzo powoli, cienką strużką olej, kiedy składniki się się połączą i masa będzie jednolita, możesz dodać pozostałe składniki. Posiekane drobno fileciki anchois i czosnek rozetrzyj czubkiem noża na desce, dodaj do sosu i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną białego wina lub ciepłej wody. Przed podaniem dopraw do smaku sola, pieprzem i wymieszaj z dwoma łyżkami startego parmezanu.
Jak grillować pierś z kurczaka?
Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni, zmniejsz palniki do medium-low, ruszt posmaruj olejem. Mięso grilluj 12-15 minut obracając je kilkakrotnie, średnia temperatura grillowania to 200°C. W trakcie grillowania mięsa przygotuj też grzanki, wykorzystaj do tego górną półkę, na której rozłóż przygotowane pieczywo. Aby się upewnić, czy mięso jest zrobione, użyj błyskawicznego termometru. Pierś z kurczaka uznajemy za gotową, kiedy temperatura wewnętrzna mięsa wynosi minimum 75°C. Mięso odstaw na chwilę, żeby odpoczęło, następnie pokrój je na plastry.
Serwowanie sałatki z kurczakiem
Umytą i wysuszoną sałatę podziel na listki, większe liście porwij lub pokrój na części. Włóż do miski i wymieszaj z częścią sosu. Przełóż na półmisków, dodaj grzanki, kurczaka i posyp całość startym parmezanem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 sałata rzymska lub 2 sałaty rzymskie mini
- 1 mała bagietka
- 2 łyżki startego parmezanu
SKŁADNIKI NA SOS CEZAR:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki startego parmezanu