Przepis na sałatkę cesarską z grillowanym kurczakiem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

75
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Klasyczna wersja sałatki cezar to sałata rzymska wymieszana z sosem, grzankami i serem. Aby sałatkę zrobić bardziej pożywną i zamienić ją z przystawki w danie główne dodaliśmy do niej grillowanego kurczaka. Nasz sos jest przygotowany na bazie żółtek i filecików anchois, ale możesz zastąpić je majonezem i sosem worcester.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 sałata rzymska lub 2 sałaty rzymskie mini
  • 1 mała bagietka
  • 2 łyżki startego parmezanu

SKŁADNIKI NA SOS CEZAR:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa do sałatki

Jak przygotować sałatkę cezar? Pierś z kurczaka posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem, odłóż na czas przygotowania sosu. Bagietkę pokrój na kawałki, skrop oliwą, możesz też oprószyć ją suszonymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek).

Jak przygotować sos cezar?

Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek i umieść je w misce, dodaj musztardę, sok z cytryny i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Cały czas mieszając, dolewaj bardzo powoli, cienką strużką olej, kiedy składniki się się połączą i masa będzie jednolita, możesz dodać pozostałe składniki. Posiekane drobno fileciki anchois i czosnek rozetrzyj czubkiem noża na desce, dodaj do sosu i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną białego wina lub ciepłej wody. Przed podaniem dopraw do smaku sola, pieprzem i wymieszaj z dwoma łyżkami startego parmezanu.

Jak grillować pierś z kurczaka?

Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni, zmniejsz palniki do medium-low, ruszt posmaruj olejem. Mięso grilluj 12-15 minut obracając je kilkakrotnie, średnia temperatura grillowania to 200°C. W trakcie grillowania mięsa przygotuj też grzanki, wykorzystaj do tego górną półkę, na której rozłóż przygotowane pieczywo. Aby się upewnić, czy mięso jest zrobione, użyj błyskawicznego termometru. Pierś z kurczaka uznajemy za gotową, kiedy temperatura wewnętrzna mięsa wynosi minimum 75°C. Mięso odstaw na chwilę, żeby odpoczęło, następnie pokrój je na plastry.

Serwowanie sałatki z kurczakiem

Umytą i wysuszoną sałatę podziel na listki, większe liście porwij lub pokrój na części. Włóż do miski i wymieszaj z częścią sosu. Przełóż na półmisków, dodaj grzanki, kurczaka i posyp całość startym parmezanem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 sałata rzymska lub 2 sałaty rzymskie mini
  • 1 mała bagietka
  • 2 łyżki startego parmezanu

SKŁADNIKI NA SOS CEZAR:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
recipe mask
Przewiń do góry