Przepis na grillowane udka z kurczaka na wieszaku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

83
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Podudzia z kurczaka będą soczyste z chrupiącą skórką bez potrzeby pilnowania grilla i obawy o przypalenie dzięki wykorzystaniu stojaka do ich przyrządzenia. Przepis jest bardzo prosty i przyjazny dzieciom. Słodka papryka daje piękny kolor oraz smak, ale nie ma w niej ostrości, dlatego dzieci bardzo chętnie sięgają po tak przygotowane udka z grilla. Stojak do grilla posiada brytfannę, w której przy jednym grillowaniu możesz przygotować dodatki do mięsa.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA Z GRILLA:

  • 6-12 podudzi z kurczaka (12 to maksymalna ilość, jaka zmieści się na stojaku)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sok z 1 pomarańczy

Do podania:

  • 1 jabłko
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • cebula, czosnek (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa do grillowania

Umyj i osusz mięso, następnie natnij skórę tuż pod kostką, czyli w miejscu, w którym wieszasz pałki na stojaku. Dzięki temu udka nabiorą ładnego kształtu, a dzieciom wygodniej będzie się je trzymać.

Przełóż mięso do większej miski, posmaruj olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj, aby dokładnie pokryły mięso. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny - polecamy przygotować je dzień wcześniej, tak aby mogły spędzić w marynacie całą noc. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z tymi samymi przyprawami i dodaj sok z pomarańczy, następnie przełóż na brytfannę. Ustaw stojak i powieś na nim udka z kurczaka. 

Grillowanie udek na stojaku w grillu

Rozgrzej grill, ustawiając pokrętła w pozycji high. Kiedy temperatura wewnątrz grilla osiągnie 170°C, wewnętrzne paniki przykręć do minimum, a zewnętrzne do medium. Stojak z udkami ustaw na środkowych rusztach i zamknij pokrywę grilla. W zależności od wielkości udek grilluj je przez 45-60 minut, co 15-20 minut możesz posmarować udka sokiem, który jest w brytfannie. Średnia temperatura grillowania to 180-200°C. Aby mieć pewność, że mięso jest upieczone, sprawdź jego temperaturę wewnętrzną. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury. Udka kurczaka uznajemy za upieczone, kiedy ich temperatura wewnętrzna osiągnie 83°C.

Podawanie udek z kurczaka

Udka podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA Z GRILLA:

  • 6-12 podudzi z kurczaka (12 to maksymalna ilość, jaka zmieści się na stojaku)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sok z 1 pomarańczy

Do podania:

  • 1 jabłko
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • cebula, czosnek (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry