- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane udka z kurczaka na wieszaku
Przepis na grillowane udka z kurczaka na wieszaku
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/71/141/fp/images/przepisy/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadIlość osób:
3Poziom trudności:
ŚredniTemperatura w mięsie (°C)
83Temperatura w grillu (°C)
180Podudzia z kurczaka będą soczyste z chrupiącą skórką bez potrzeby pilnowania grilla i obawy o przypalenie dzięki wykorzystaniu stojaka do ich przyrządzenia. Przepis jest bardzo prosty i przyjazny dzieciom. Słodka papryka daje piękny kolor oraz smak ale nie ma w niej ostrości, dlatego dzieci bardzo chętnie sięgają po tak przygotowane udka z grilla. Stojak do grilla posiada brytfannę w której przy jednym grillowaniu możesz przygotować dodatki do mięsa.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA Z GRILLA
- 6-12 podudzi z kurczaka (12 to maksymalna ilość jaka zmieści się na stojaku)
- 2 łyżki oleju
- sól
- słodka papryka
- majeranek
- sok z 1 pomarańczy
do podania:
- 1 jabłko
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 marchewki
- cebula, czosnek (opcjonalnie)
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa do grillowania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku-02.jpg)
Umyj i osusz mięso, następnie natnij skórę tuż pod kostką czyli w miejscu w którym wieszasz pałki na stojaku. Dzięki temu udka nabiorą ładnego kształtu, a dzieciom wygodniej będzie się je trzymać.
Przełóż mięso do większej miski, posmaruj olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj aby dokładnie pokryły mięso. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny - polecamy przygotować je dzień wcześniej, tak aby mogły spędzić w marynacie całą noc. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z tymi samymi przyprawami i dodaj sok z pomarańczy, następnie przełóż na brytfannę. Ustaw stojak i powieś na nim udka z kurczaka.
Grillowanie udek na stojaku w grillu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku-03.jpg)
Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji high, kiedy temperatura wewnątrz grilla osiągnie 170°C wewnętrzne paniki przykręć do minimum a zewnętrzne do medium. Stojak z udkami ustaw na środkowych rusztach i zamknij pokrywę grilla. W zależności od wielkości udek grilluj je przez 45-60 minut, co 15-20 minut możesz posmarować udka sokiem, który jest w brytfannie. Średnia temperatura grillowania to 180-200°C. Aby mieć pewność, że mięso jest upieczone sprawdź jego temperaturę wewnętrzną. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury, udka kurczaka uznajemy za upieczone kiedy ich temperatura wewnętrzna osiągnie 83°C.
Podawanie udek z kurczaka
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku-04.jpg)
Udka podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/71/141/fp/images/przepisy/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku/przepis-na-podudzia-z-grilla-na-wieszaku-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA Z GRILLA
- 6-12 podudzi z kurczaka (12 to maksymalna ilość jaka zmieści się na stojaku)
- 2 łyżki oleju
- sól
- słodka papryka
- majeranek
- sok z 1 pomarańczy
do podania:
- 1 jabłko
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 marchewki
- cebula, czosnek (opcjonalnie)
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)