- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na podudzia BBQ
Przepis na podudzia BBQ
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 1 godz.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyGrillowane podudzia w sosie BBQ to jeden z tych przepisów, który wygląda efektownie na talerzu i uzależnia smakiem. Słodko ostry smak powoduje, że goście chętnie sięgają po kolejną porcję. Do tego przepis jest łatwy do przygotowania i wygodny do serwowania. Podudzia grillujemy przy użyciu metody pośredniej, umieszczając je na wieszaku do podudzi, dzięki czemu nie potrzebują częstej uwagi - ciepłe powietrze opieka je niczym w piekarniku z termoobiegiem. Sprawia to, że są doskonale wypieczone z każdej strony i mają chrupiącą skórkę. Jeśli szukasz przepisu na niedrogą przekąskę na imprezę dla większego grona, to właśnie znalazłeś!
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE PODUDZIA BBQ:
- 12 podudzi z kurczaka
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 0,5 litra soku z pomarańczy
- 1 pomarańcza
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki sosu BBQ
DO PODANIA:
- Pieczywo
- cząstki pomarańczy lub cytryny
- ulubione sosy
- szczypior
Sposób przygotowania
Przygotowanie grillowanych podudzi BBQ
Zacznij od przygotowania udek, natnij skórę oraz ścięgna pod kostką i delikatnie podsuń w górę, dzięki temu będą miały ładny kształt i wygodniej będzie się je trzymać. Do zamarynowania udek wykorzystaj ulubione przyprawy. Propozycja bardziej dla "dorosłych" to pikantna przyprawa, z przepisu na żeberka 3-2-1. Przygotuj również wersję łagodną - odrobina soli, słodkiej papryki, granulowanego czosnku i majeranku. Doprawione podudzia zawiń w plastry boczku i odłóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Grillowanie podudzi BBQ
Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180-200ºC. Środkowe palniki ustaw na najmniejszą moc, natomiast boczne na MEDIUM. Stalową brytfannę umieść nad środkowymi palnikami, wlej sok pomarańczowy, włóż kilka plastrów pomarańczy i rozmaryn. Sok będzie odparowywał i nadawał dodatkowy aromat potrawom. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu sprawdzić poziom i dolewać sok. Podudzia zawieś na wieszaku do podudzi i wstaw go do brytfanny. Zamknij pokrywę grilla, aby gorące powietrze mogło konwekcyjnie opiekać danie.
W międzyczasie przygotuj sos BBQ, jeżeli jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego łyżkę soku z pomarańczy. Po upływie 35-40 minut kontroluj temperaturę wewnętrzną mięsa przy pomocy termometru błyskawicznego, jeżeli przekroczyła 70ºC - czas na dodanie efektu wow, czyli karmelizowaną skórkę. Pojedyncze pałki podudzi zdejmuj z wieszaka i obtaczaj je w sosie BBQ, w wersji łagodnej w soku i miodzie. Tak przygotowane podudzia umieść ponownie na wieszaku. Kiedy wszystkie porcje odwiesisz ponownie, zamknij pokrywę i grilluj przez 10-15 minut. Przed podaniem skontroluj czy temperatura wewnętrzna przekroczyła 83ºC. Sos BBQ może łatwo pobrudzić nasze półki, można więć osłonić je matą silikonową.
Sposób podania
Podawaj z grillowanym pieczywem i dodatkową porcją sosu do zamaczania. Sos BBQ możesz zblendować z płynem powstałym w brytfannie, dodając również pomarańcze obrane ze skórki.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE PODUDZIA BBQ:
- 12 podudzi z kurczaka
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 0,5 litra soku z pomarańczy
- 1 pomarańcza
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki sosu BBQ
DO PODANIA:
- Pieczywo
- cząstki pomarańczy lub cytryny
- ulubione sosy
- szczypior