Przepis na piwnego kurczaka z sosem BBQ

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

2 godz. 30 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kurczak na butelce od piwa to efektowne danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale również niebanalnym podaniem. Dzięki akcesoriom Broil King, nie musisz męczyć się z szorowaniem butelki, aby naklejka zeszła czy podawać kurczaka na puszce co jest niezdrowe. Stojak do kurczaka z brytfanną sprawi, że kurczak będzie soczysty, równomiernie upieczony z każdej strony, a skórka chrupiąca. Przepis na piwnego kurczaka z sosem BBQ to przepyszne danie. Kurczak jest nawilżany piwem podczas grillowania, a na koniec glazurowany piwnym sosem BBQ! Sos BBQ na bazie piwa nada kurczakowi wyraźnego smaku i lekkiej słodyczy. Tak serwowany kurczak, w towarzystwie ulubionych dodatków, to danie, do którego będziesz chciał wracać.

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę:

  • 250ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki prażonego oleju sezamowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 pieprzu cayenne

Składniki na sos BBQ:

  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 suszone strąki chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500ml jasnego piwa
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie

Wymieszaj składniki marynaty, kurczaka marynuj minimalnie 1h (im dłużej, tym lepiej). Następnie wyjmij i osusz kurczaka z marynaty. Marynatę wlej do stojaka i umieść na nim kurczaka.

Sos BBQ

Rozgrzej olej w rondelku na kuchence bocznej grilla. Podsmaż cebulkę i czosnek, dodaj pomidory i przyprawy. Wlej piwo i ocet - redukuj przez ok. 20 minut.

Grillowanie

Grilluj kurczaka w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Pokrętła ustaw na pozycje minimum. Wbij termometr w pierś lub nogę kurczaka. Kiedy kurczak będzie miał 75 stopni w piersi lub 82 stopni w nodze przesmaruj go kilka razy sosem bbq i zapiecz z pomocą palnika do rożna.

Podawanie

Podawaj z ulubionymi dodatkami, polanego sosem BBQ.

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę:

  • 250ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki prażonego oleju sezamowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 pieprzu cayenne

Składniki na sos BBQ:

  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 suszone strąki chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500ml jasnego piwa
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
recipe mask
Przewiń do góry