- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na nadziewaną kaczkę z grillowanymi szparagami i burakami
Przepis na nadziewaną kaczkę z grillowanymi szparagami i burakami

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 2 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKaczka nadziewana soczystymi jabłkami, serwowana z aromatycznymi grillowanymi szparagami, kuszącymi burakami i ziemniakami prosto z rusztu. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zapewni Wam niezapomniane doznania kulinarne i rozgrzeje letnie spotkania przy grillu. Kaczka, jako mięso o intensywnym i bogatym smaku, doskonale współgra z delikatnymi, soczystymi jabłkami, które nadają mu słodkawą nutę i sprawdzają się jako idealne wypełnienie. Kiedy złocista skórka kaczki zostaje pokrojona, ukazuje się mięso pełne soczystości i aromatu. Grillowane szparagi zyskują charakterystyczny, lekko wędzony posmak, który doskonale współgra z głębią smaku kaczki i jabłek. Aromatyczne buraki i ziemniaki, również grillowane, dodają wyrazistego smaku i chrupiącej struktury do tego wykwintnego dania.

Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki do kaczki:
- Kaczka około 2 kg ( pieczemy 1 kg kaczki na 1 h grillowania
- 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta lub inny rodzaj twardszych jabłek
- 0,5 l wody
- 0,5 l piwa jasnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 3 łyżki oleju
Składniki na sałatkę z grillowanych szparagów i buraków:
- 3-4 średnie buraki
- pęczek szparagów
- 3 garście rukoli
- sos miodowo musztardowy
- orzechy włoskie
- 1/3 szklanki fety
- oliwa

Sposób przygotowania
Przygotowanie nadziewanej kaczki


Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Boczne skrzydełka odcinamy i zachowujemy np. do przygotowania bulionu. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, wycinając środek jabłka, ale nie obierając skórki, w której znajduje się najwięcej smaku. Olej, rozmaryn, majeranek, tymianek oraz pieprz mieszamy w osobnej misce. Osuszoną kaczkę dokładnie solimy i nacieramy rękami całe mięso z zewnątrz i wewnątrz, po czym odstawiamy na 2-3 godzin do lodówki. Następnie nacieramy kaczkę ponownie mieszanką wcześniej przygotowanych przypraw z każdej strony (również wewnątrz). Do środka kaczki dajemy 2-3 jabłka. Wiążemy nóżki kaczki, można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób z pomocą sznurka i wykałaczek, a drugi prostszy sposób poprzez zrobienie nacięć w skórze i włożeniu na przemian nóżek w dziury. Można związać nóżki sznurkiem na końcu, żeby podczas pieczenia nie rozwaliły się.
Grillowanie kaczki w żeliwnej brytfannie

Żeliwną brytfannę umieszczamy na grillu w miejsce dwóch kratek rusztu. Rozgrzewamy grilla do 200 stopni. Kładziemy kaczkę na ruszt w brytfannie, a na spód brytfanny wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem około 1:30h, w trakcie pieczenia kontrolujemy kaczkę i polewamy tłuszczem z dolnej części brytfanny. Możemy w trakcie pieczenia dodać wodę lub piwo, jeśli piwo zbyt mocno wyparuje. Po upływie czasu ściągamy pokrywę żeliwną, obkładamy kaczkę resztą jabłek i pieczemy jeszcze przez około 30-40 min już nie pod przykryciem, by skóra mogła się zarumienić. W razie potrzeby, gdyby kaczka zbyt mocno się przypieka, można jeszcze na moment ją przykryć.
Sałatka z grillowanymi szparagami i burakami




Buraki obieramy i kroimy w kosteczkę, układamy na wąskiej brytfance perforowanej, która świetnie sprawdza się do warzyw. Skraplamy oliwą i grillujemy do miękkości. W trakcie grillowania buraków przygotowujemy szparagi. Łamiemy ich twarde końce, same złamią się w odpowiednim momencie. Szparagi kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą. 10 min przed końcem grillowania buraków dokładamy szparagi. Rukolę układamy na talerzu, buraki i szparagi rozprowadzamy równomiernie, dodajemy kawałki fety i podprażone orzechy włoskie. Całość polewamy naszym ulubionym sosem miodowo- musztardowym.
Podawanie nadziewanej kaczki z sałatką z grillowanymi warzywami


Podajemy wszystko razem od razu po ugrillowaniu.

Potrzebne składniki
Składniki do kaczki:
- Kaczka około 2 kg ( pieczemy 1 kg kaczki na 1 h grillowania
- 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta lub inny rodzaj twardszych jabłek
- 0,5 l wody
- 0,5 l piwa jasnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 3 łyżki oleju
Składniki na sałatkę z grillowanych szparagów i buraków:
- 3-4 średnie buraki
- pęczek szparagów
- 3 garście rukoli
- sos miodowo musztardowy
- orzechy włoskie
- 1/3 szklanki fety
- oliwa
