- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na meksykańskie skrzydełka z grilla
Przepis na meksykańskie skrzydełka z grilla
Rozpoczęliśmy kalendarzowe lato oraz okres wakacyjny, niestety burzowa aura nie rozpieszcza, a dodatkowo większość z nas spędzi urlopy w Polsce. Postanowiliśmy umilić Państwu ten czas i wrzucić nieco egzotyki na Wasze ruszty. Wszakże kulinarne podróże możemy odbywać również w naszym ogrodzie.
Dzisiejszy przepis to przepyszne skrzydełka z grilla gazowego w meksykańskim stylu. Myśląc o Meksyku, wyobrażasz sobie gorące słońce, piaszczystą plażę i zimną tequilę w dłoni? Świetnie! Zatem podpowiadamy, jak doprawić skrzydełka na grilla w stylu meksykańskim. Mięso marynujemy w tequili, limonce i paście z chilli, dzięki czemu skrzydełka są wyraziste w smaku, słodko-pikantne i mocno uzależniające.
Dodatek alkoholu pomaga zmiękczyć skrzydełka przed grillowaniem, a miód przełamuje ostry i kwaśny smak. Tym razem dodajemy go do marynaty, którą posmarujemy skrzydełka na koniec grillowania.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MEKSYKAŃSKIE SKRZYDEŁKA Z GRILLA:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 100ml tequili
- 100ml soku z limonki
- 100ml soku z pomarańczy
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki harissy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- limonka, kolendra i pieczywo do podania
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE MEKSYKAŃSKICH SKRZYDEŁEK NA GRILLU
Skrzydełka podziel na 3 części, lotki (czyli te najcieńsze części) odłóż - nie będziemy ich grillować, ale możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu. Połącz wszystkie składniki marynaty. Należy uważać z ilością pasty harissa, ilość powinniśmy dobrać wg indywidualnych upodobań, dodawaj niewielkie porcje i próbuj.
Skrzydełka przełóż do miski albo woreczka strunowego i zalej marynatą. Wymieszaj powoli, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na noc.
Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki i pozwól mu złapać temperaturę pokojową. Możesz wspomóc się brytfanną ze stali szlachetnej. Rozgrzej grill, ustawiając pokrętła w pozycji medium. Kiedy grill osiągnie temperaturę 200ºC, zmniejsz moc palników do minimum. Wyczyść dwustronny ruszt żeliwny przy pomocy szczotki, następnie spryskaj olejem przy pomocy rozpylacza lub pędzelka silikonowego.
Skrzydełka rozłóż równomiernie na grillu, a pozostałą marynatę przelej do rondelka. Dodaj 2 łyżki miodu i pozwól mu się zredukować. Skrzydełka grilluj przez 20 minut, odwracając je szczypcami w międzyczasie. Po tym czasie posmaruj skrzydełka zredukowanym sosem i grilluj jeszcze przez 6-8 minut. Ściągnięte z grilla skrzydełka możesz jeszcze polać sosem lub podać go w osobnej miseczce do maczania mięsa czy chleba. Podawaj od razu po przygotowaniu, ze świeżą kolendrą, kawałkami limonki oraz pieczywem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MEKSYKAŃSKIE SKRZYDEŁKA Z GRILLA:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 100ml tequili
- 100ml soku z limonki
- 100ml soku z pomarańczy
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki harissy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- limonka, kolendra i pieczywo do podania