Przepis na kurczaka w sezamie

Kurczak w sezamie to najbardziej chrupiąca wersja kawałków kurczaka, jaką przygotujesz na grillu. Idealna propozycja dla całej rodziny jako część dania obiadowego lub solo, jako przekąska do meczu. Nuggetsy podane w towarzystwie łagodnego, słodkiego sosu są uwielbiane przez dzieci. Dla dorosłych wielbicieli ostrzejszych kęsków polecamy dodatek czegoś bardziej pikantnego.

 

Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami, aby nie rozchlapać oleju. Należy również uważać na mocno rozgrzany olej, by się nie poparzyć.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE:

  • 1kg udek z kurczaka bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 4 białka (z jajka)
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 litr oleju słonecznikowego do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu

DO PODANIA:

  • ryż jaśminowy
  • gruby szczypiorek
  • sezam
  • ulubiony sos chilli
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA W SEZAMIE NA GRILLU GAZOWYM

Oczyść kurczaka z nadmiaru tłuszczu, pokrój go na paski szerokości 1,5 cm i oprósz solą oraz pieprzem. W naczyniu z wysokim rantem wymieszaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Białka ubij na lekką pianę. Kawałki kurczaka maczaj w białkach, następnie przekładaj do naczynia i dokładnie obtaczaj mąką. Przygotuj w ten sposób wszystkie nuggetsy. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na sos.

W miejsce jednego ze środkowych rusztów włóż żeliwny wok. Możesz użyć również brytfanny do żeberek ustawionej w poprzek grilla. Odpal palniki i ustaw moc na pozycję MEDIUM. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzej do temperatury 200ºC. Do monitorowania temperatury wykorzystaj termometr z dwiema sondami. Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany, niewielkimi partiami i ostrożnie wrzucaj kurczaka. Smaż, aż uzyska złoty kolor. Ostrożnie wyjmij kurczaka z woka, pozwól ścieknąć tłuszczowi i odłóż na górną półkę grilla. Temperatura jest wysoka, dlatego najbezpieczniej posługiwać się długimi szczypcami Baron. 

Na kuchence bocznej ustaw np. wysoki wok, dodaj łyżkę oleju i przelej przygotowany wcześniej sos, aby się podgrzał, do momentu aż zgęstnieje. Gotuj przez 2 minuty, po czym wrzuć usmażonego kurczaka i wymieszaj z sosem. Gotowe nuggetsy podawaj z ryżem jaśminowym, warzywami lub solo oprószone sezamem, posiekanym szczypiorkiem oraz ulubionymi sosami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE:

  • 1kg udek z kurczaka bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 4 białka (z jajka)
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 litr oleju słonecznikowego do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu

DO PODANIA:

  • ryż jaśminowy
  • gruby szczypiorek
  • sezam
  • ulubiony sos chilli
recipe mask