- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kurczaka na piwie z grilla
Przepis na kurczaka na piwie z grilla
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. / 1 godz. 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniTemperatura w mięsie (°C)
77Temperatura w grillu (°C)
220Kurczak pieczony na piwie z wykorzystaniem naszej brytfanny ze stojakiem to przepis dzięki, któremu przygotujecie mięso i dodatki w jednym czasie. Dzięki wykorzystaniu stojaka kurczak stoi stabilnie, równomiernie się opieka no i nie trzeba walczyć ze zmywaniem naklejki z butelki.
Pragnę podzielić się popularną metodą grillowania kurczaka w całości, szczególnie przydatną dla osób, które posiadają grilla Broil King bez zestawu rożna obrotowego. Jest nią amerykański sposób nazywany "beer can chicken". Tradycyjnie kurczak usadzany był na otwartej puszce z piwem, które odparowywało i nadawało smaku oraz soczystości kurczakowi od wewnątrz. Stworzyliśmy specjalny stojak do grillowania tą metodą, który zapewnia większą stabilność, brytfanna przechwytuje wyciekający tłuszcz, zapobiegając przypaleniu, a także ze względów zdrowotnych - farba z puszki poddana temperaturze wnika w przygotowane danie i może negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Jeżeli nie znacie kurczaka marynowanego w maślance, to musicie spróbować. Przepis jest banalnie prosty, dwa składniki marynaty, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzięki maślance kurczak piecze się szybciej, a jego skórka jest chrupiąca i rumiana.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA NA PIWIE Z GRILLA:
- 1 kurczak zagrodowy do 1,5kg
- 500ml maślanki
- 2 łyżki soli + do natarcia
- 1 szklanka piwa, u nas pszeniczne
- kilka gałązek pietruszki i koperku
Sposób przygotowania
Przygotowanie kurczaka do grillowania
Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą od środka i z zewnątrz. Przełóż go do dużego strunowego woreczka. Maślankę wymieszaj z dwoma łyżkami soli i zalej nią mięso, zamknij woreczek tak, aby pozbyć się powietrza, dzięki temu cały kurczak będzie obtoczony w maślance. Odstaw kurczaka na noc do lodówki, minimalny czas marynowania to 12 godzin.
Kurczak przed grillowaniem powinien nabrać temperatury pokojowej, dlatego wyciągnij go wcześniej z lodówki, otrząśnij z marynaty i pozwól się ogrzać. Nie śpiesz się, to ważne i pozwoli Twojemu kurczakowi piec się równomiernie.
Grillowanie kurczaka na stojaku
Stojak na kurczaka przykręć do brytfanny, wlej piwo i włóż świeże zioła, a następnie nałóż na stojak kurczaka. Do brytfanny możesz włożyć warzywa, które upieką się razem z kurczakiem, a kapiący sok nada im wyjątkowego smaku.
U nas w brytfannie znalazła się dynia, młode ziemniaczki, marchewka, czerwona cebula, suszone śliwki i czosnek. Warzywa, które pieczesz w brytfannie, skrop oliwą i oprósz przyprawami. Przed pieczeniem podlej je odrobiną piwa lub soku jabłkowego.
Ustawiając palniki na pełną moc, rozgrzej grill do temperatury 220°C. Następnie wyłącz środkowe palniki, a boczne pokrętła ustaw na medium. W ten sposób kurczaka będziemy grillować metodą pośrednią. Brytfannę z kurczakiem ustaw na środkowych rusztach. Czas, jaki przyjmuje się na pieczenie drobiu to 1godzina na 1kg kurczaka. Dzięki maślance cały kurczak z grilla piecze się szybciej, a jego skórka jest chrupiąca i rumiana. Po godzinie nasz 1,5kg kurczak był już gotowy, średnia temperatura pieczenia to 220°C.
Podawanie piwnego kurczaka
Aby mieć pewność czy mięso jest dostatecznie upieczone, sprawdź jego temperaturę wewnętrzną, wykorzystując termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury lub termometr z dwoma sondami. W przypadku drobiu mięso uznajemy za upieczone, gdy jego temperatura wewnętrzna osiągnie 77 stopni w piersi i 83 stopnie w nóżkach. Po upieczeniu odstaw kurczaka na kilka minut, aby mięso odpoczęło, następnie pokrój go na części i podawaj razem z pieczonymi warzywami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA NA PIWIE Z GRILLA:
- 1 kurczak zagrodowy do 1,5kg
- 500ml maślanki
- 2 łyżki soli + do natarcia
- 1 szklanka piwa, u nas pszeniczne
- kilka gałązek pietruszki i koperku