Przepis na kebab Tandoori z filetów z piersi kurczaka

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

3 godz. 20 min. / 1 godz. 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kuchnia indyjska to przede wszystkim kolorowe i aromatyczne potrawy. Duża ilość przypraw sprawia, że dania łączą w sobie wiele różnych, często odmiennych smaków. Co ciekawe, kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Każdy znajdzie w niej potrawy, które obdarzy szczególną sympatią. Kebab Tandoori to jedno z tych dań, wobec których ciężko przejść obojętnie. Filety z piersi kurczaka długo marynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem przypraw takich jak garam masala, imbir i kolendra, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Grillowanie mięsa na rożnie powoduje, że skórka jest niezwykle chrupiąca, a wnętrze soczyste. Samo przygotowanie jest niezwykle łatwe i niezbyt pracochłonne.

 

Zobacz również przepis na kebab z rożna, znajdziesz go tutaj.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na kebab Tandoori:

  • 1 kg małych filetów z piersi z kurczaka

Marynata:

  • jogurt naturalny typu greckiego (duży kubek)
  • odrobina świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1-2 łyżeczki papryki chili
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostryżu długiego
  • sok z połówki cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • chlebki pita
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • ulubione sosy
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie kebab tandoori na grillu gazowym

Zacznij od przygotowania marynaty. W misie umieść jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Dodaj przyprawy. Możesz dostosować ich ilość do własnych preferencji. Zgnieć lub drobno pokrój ząbki czosnku i dodaj je do marynaty, wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Opłucz filety z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Umieść je w marynacie i dopilnuj, aby mięso zostało nią pokryte w całości. Odstaw do lodówki, do zamarynowania na co najmniej 3 godziny. 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i poczekaj aż, nabierze temperatury pokojowej. Następnie, nabij na obrotowy rożen tak, aby pręt przechodził przez środek każdego fileta i zabezpiecz kolcami do rożna. Utrzymają mięso w ryzach podczas grillowania. Wyjmij ruszt oraz górną półkę. Na środku aromatyzerów postaw brytfannę ze stali szlachetnej. Wyłapie skapujące z mięsa soki oraz tłuszcze. Odpal dolne palniki i rozgrzewaj grill przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na medium. Wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen na grillu.

Uruchom silnik obracający rożen, odpal tylny palnik rożna i ustaw go na maksymalną moc. Grillowanie zajmie ci około 1,5 godziny. Ponieważ na czas grillowania mają wpływ warunki zewnętrzne, sprawdź czy mięso jest gotowe używając termometru z dwiema sondami. Optymalna temperatura wewnętrzna upieczonego filetu z kurczaka to 75-80°C.

Po skończeniu grillowania ostrożnie zdejmij rożen z grilla. Załóż wcześniej skórzane rękawice, aby nie poparzyć rąk rozgrzanym prętem od rożna. Mięso wyłóż na deskę do krojenia. Pokrój na mniejsze kawałki i podawaj w chlebku pita z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów.

Potrzebne składniki

Składniki na kebab Tandoori:

  • 1 kg małych filetów z piersi z kurczaka

Marynata:

  • jogurt naturalny typu greckiego (duży kubek)
  • odrobina świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1-2 łyżeczki papryki chili
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostryżu długiego
  • sok z połówki cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • chlebki pita
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • ulubione sosy
recipe mask
Przewiń do góry