- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kanapki z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką
Przepis na kanapki z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchIlość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKanapki z grilla stają się coraz popularniejsze wśród miłośników grillowania. Nic w tym dziwnego! Szybko, smacznie i syto. Kanapka nie jedno ma imię, co potwierdza nasz przepis na kanapkę z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką oraz sosem hoisin. Grillowane mięso kurczaka skomponowane z lekko kwaśną marchewką i rzodkiewką oraz słodko-słonym sosem, które razem dają prawdziwie bogaty smak. Miłośniku grillowania, te kanapki zapamiętasz na długo!
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KANAPKI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ:
- 6 udek z kurczaka, bez skóry oraz kości
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5-cio smakowej
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 4 okrągłe bułki, najlepiej hamburgerowe
- pęczek kolendry
PIKLOWANA MARCHEWKA ORAZ RZODKIEW:
- 1 marchewka
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 szklanki białego octu
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
SOS Z IMBIRU, SZCZYPIORKU ORAZ HOISIN:
- 2 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1/4 szklanki majonezu
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KANAPEK Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ NA GRILLU GAZOWYM
Umyj udka i osusz je ręcznikiem papierkowym. Zacznijmy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę, dodaj starty imbir, sos sojowy, cukier, sos hoisin, ocet ryżowy, przyprawę 5-cio smakową oraz paprykę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Umieść w niej udka i zostaw w lodówce do zamarynowania na 12 godzin. Pamiętaj, aby minimum 30 minut przed grillowaniem wyciągnąć je z lodówki.
Pokrój marchew oraz rzodkiew w cienkie, długie paski, dodaj do nich ocet winny, wodę oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, cukier musi się rozpuścić. Warzywa przechowuj w lodówce do momentu serwowania kanapek.
Nadszedł czas na sos z imbiru, szczypiorku oraz hoisin. Odpal palnik kuchenki bocznej, w małym rondelku rozgrzej olej. Skręć palnik do minimum i dodaj pokrojony drobno szczypiorek i starty imbir. Podsmażaj przez około 2-3 minuty, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i posól do smaku. Lekko przestudź i dodaj sos hoisin oraz majonez, wymieszaj dokładnie.
Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM, rozgrzej grill do temperatury 200°C. Skręć palniki do MEDIUM-LOW i używając rozpylacza, spryskaj ruszty olejem. Grilluj około 4 minut na każdą ze stron, mięso będzie gotowe, gdy jego wnętrze osiągnie 69°C.
Zdejmij je z grilla i odłóż mięso na deskę do krojenia Baron. Podczas grillowania mięsa możesz lekko podpiec bułki na górnej półce. Przetnij każde z udek na pół, w każdej bułce ma się znaleźć 1/2 udka. Podpieczone bułki posmaruj sosem, umieść na nim mięso oraz piklowane warzywa i posyp całość kolendrą. Serwuj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KANAPKI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ:
- 6 udek z kurczaka, bez skóry oraz kości
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5-cio smakowej
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 4 okrągłe bułki, najlepiej hamburgerowe
- pęczek kolendry
PIKLOWANA MARCHEWKA ORAZ RZODKIEW:
- 1 marchewka
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 szklanki białego octu
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
SOS Z IMBIRU, SZCZYPIORKU ORAZ HOISIN:
- 2 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1/4 szklanki majonezu