- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kanapkę z grillowanym indykiem po azjatycku
Przepis na kanapkę z grillowanym indykiem po azjatycku

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
20 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
Łatwy
Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
Składniki
- 1kg piersi z indyka pokrojonej w plastry
- Bułka burgerowa
- Sałata
- Pomidor
- Majonez
- Sos hoisin
Składniki na marynatę
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 mandarynki
- 200ml coli
- 50ml sosu sojowego
- Łyżka octu ryżowego
- Łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania
Przygotowanie marynaty do indyka



Miażdżymy i kroimy czosnek, imbir i chili. Mandarynki kroimy na pół i wyciskamy, wlewamy colę, sos sojowy, olej sezamowy i ocet. Marynujemy przynajmniej 2 godziny.
Grillowanie

Odkręcamy wszystkie palniki na minimum i przewracamy ruszt rynienkową stroną do góry. W takim ustawieniu zazwyczaj nie osuszamy mięsa z marynaty - pozwalamy jej wyciekać do rynienek - będzie dodatkowo parować i nawilżać mięso, a „grill marks” i tak się zrobią. Grillujemy z każdej strony po 2-4 minuty.
Podawanie kanapki z grillowanym indykiem



Na spód kanapki kładziemy: majonez, następnie sałatę i pomidor, na to indyk i wykańczamy sosem. Możemy podawać z ulubionymi dodatkami bądź solo.

Potrzebne składniki
Składniki
- 1kg piersi z indyka pokrojonej w plastry
- Bułka burgerowa
- Sałata
- Pomidor
- Majonez
- Sos hoisin
Składniki na marynatę
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 mandarynki
- 200ml coli
- 50ml sosu sojowego
- Łyżka octu ryżowego
- Łyżka oleju sezamowego
