Parówki z grilla? Przepis na pyszne hot dogi i burgery dla dzieci

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Zastanawiacie się czasem co przygotować dla dzieci na grillu? Na naszym blogu znajdziecie już przepisy na: pizzę, drobiowe szaszłyki, puszyste pancakes czy grillowaną kukurydzę w kolbach. Dziś coś dla wielbicieli fast foodów - hot dogi i burgery z indykiem, oczywiście w domowej, grillowej wersji. Co zrobić, aby tak lubiany przez dzieci fast food był wartościowym daniem? Największe znaczenie ma jakość produktów, które wybieramy do przygotowania posiłków.

Wybierając parówki, z których przygotujemy hot-dogi na grillu, zwracajmy uwagę na skład, w którym mięso musi być na pierwszym miejscu. Najlepiej, jeśli będzie to mięso drobiowe lub chude mięso z szynki, w składzie nie powinno być glutaminianu sodu, azotanu czy innych konserwantów. W sklepach znajdziecie parówki rekomendowane dla dzieci, żeby uniknąć pułapki marketingowej, zalecamy zawsze czytanie etykiet. To samo dotyczy burgerów, wybieramy dobrej jakości pierś indyka, z której wykroimy nasze kotlety. Do mięsa wybierz dobrej jakości pieczywo lub przygotuj je w domu samodzielnie. Zobacz nasz przepis na bułki do hamburgerów.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Domowy fast-food z grilla:

  • dobrej jakości parówki
  • pierś z indyka pokrojona na plastry
  • bułki do hot-dogów
  • bułki do hamburgerów
  • plastry sera cheddar
  • oliwa
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos do burgerów:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka jogurtu lub majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
recipe mask

Sposób przygotowania

Hot-dogi z grilla

Aby przygotowane w domu hot-dogi i burgery były pełnowartościowym posiłkiem, warto dodać do nich warzywa. Świetnie sprawdzą się: sałaty, kapusta pekińska, pomidory, ogórki świeże lub kiszone, chrupiąca papryka czy rzodkiewka oraz zioła takie jak szczypiorek, koperek czy pietruszka. Ilość oraz dokładny skład warzywnych dodatków dobierzcie do indywidualnych smaków waszych dzieci.

Kotlety z indyka posmaruj oliwą i oprósz przyprawami. Bułki do hot-dogów natnij wzdłuż, a burgerowe przekrój na dwie części. Przygotuj sos i warzywa, które dodasz na koniec.

Rozgrzej grill gazowy do temperatury 200°C, moc palników ustaw w pozycji medium-low. Oczyść ruszt szczotką Broil King i spryskaj olejem. Na górnej półce połóż kiełbaski, tak żeby ich jeden koniec wystawał poza półkę, dzięki temu łatwo będzie je obracać przy pomocy szczypiec Broil King, do tego przepisu wykorzystaliśmy szczypce krokodylki.

Burgery dla dzieci z grilla

Indyka grilluj na ruszcie po stronie rynienkowej. Bułki do hot-dogów połóż na grillu stroną, po której jest nacięcie, dzięki czemu zagrzeją się również w środku. Bułki do burgerów połóż na ruszcie skórką do góry i podpiecz. Kotlety z piersi indyka o grubości do 1 cm grilluj 3 minuty z każdej strony, po odwróceniu połóż na wierzchu plaster sera i zamknij pokrywę grilla. Jeżeli Twoje kotlety są zbyt duże, możesz je złożyć na pół pamiętając, by grillować je kilka minut dłużej. W tym czasie parówki oraz bułki będą już gotowe do podania.

Domowy fast-food dla dzieci - podanie

Posmaruj bułki sosem i złóż wykorzystując ulubione dodatki. Możesz też podać poszczególne składniki w osobnych naczyniach i pozwolić dzieciom samodzielnie komponować ulubione smaki.

Potrzebne składniki

Domowy fast-food z grilla:

  • dobrej jakości parówki
  • pierś z indyka pokrojona na plastry
  • bułki do hot-dogów
  • bułki do hamburgerów
  • plastry sera cheddar
  • oliwa
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos do burgerów:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka jogurtu lub majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
recipe mask
Przewiń do góry