- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane szaszłyki z indykiem, boczkiem i bananem
Przepis na grillowane szaszłyki z indykiem, boczkiem i bananem
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 30 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwySposobów na udane szaszłyki jest wiele. Najlepsze w nich jest to, że łączą w sobie różne smaki, aromaty, kolory, dając wyborny efekt. Połączenie boczku z bananem, chodź brzmi kontrowersyjnie, stanowi zgrany smakowo duet. Chcąc zaserwować apetyczne szaszłyki, warto wkomponować w nie jaskrawe kolory, dodając np. kolorowe papryki, czy marynując mięso przyprawami o wyraźnej barwie.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 2 małe żółte papryki
- 3 spore banany (im mniej dojrzałe, tym lepiej)
- Około 15 cienkich plasterków boczku wędzonego
- Przyprawa Portuguese Peri Peri Cape Herb&Spice
Sposób przygotowania
Przygotowanie szaszłyków do grillowania
Pierś z kurczaka pokrój w sporej wielkości kostkę (około 3 cm x 3 cm) i natrzyj kawałki przyprawą Portuguese Peri Peri, odstaw na 2 godziny. Papryki wydrąż z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka. Banany pokrój na 4-5 kawałków, każdy z kawałków zawiń w boczek.
Grillowanie szaszłyków z indykiem, boczkiem i bananem
Rozgrzej grill do 190-200°C. Do przygotowania szaszłyków użyj zestawu do szaszłyków razem ze szpiklucami. Nakłuwaj na szpikulce na zmianę paprykę, indyka i owinięte w boczek banany, gotowe szaszłyki ułóż na statywie i grilluj przy zamkniętym grillu przez około 30 minut.
Podawanie szaszłyków
Grillowane szaszłyki podawaj od razu na ciepło. Możesz serwować je solo bądź z ulubionymi dipami/dodatkami.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 2 małe żółte papryki
- 3 spore banany (im mniej dojrzałe, tym lepiej)
- Około 15 cienkich plasterków boczku wędzonego
- Przyprawa Portuguese Peri Peri Cape Herb&Spice