Przepis na grillowane skrzydełka z kosza do rożna w marynacie miodowo-sojowej

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

12 godz. 15 min. / 50 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Średni

Skrzydełka to jedna z najpopularniejszych przekąsek z grilla. Idealne finger foods podczas oglądania sportowych rywalizacji, spotkań z rodziną i ze znajomymi. Jednak ich przygotowanie wymaga sporo uwagi i pracy, które zniechęcają do grillowania. Mam dla Ciebie rozwiązanie tego problemu - skorzystaj z kosza do rożna i wypróbuj mój przepis. Twoje skrzydełka wyjdą chrupiące, równomiernie przypieczone i o niesamowitym aromacie. Połączenie miodu, sosu sojowego, ostrego sosu sriracha, chilli, czosnku i octu ryżowego zapewnia całkiem nowe doznania smakowe. Zresztą spróbuj sam! 

 

Jeśli jesteś fanem skrzydełek z grilla to zobacz inne nasze przepisy na: skrzydełka po meksykańsku, kultowe skrzydełka Buffalo oraz w pikantnej miodowej marynacie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane skrzydełka z kosza do rożna obrotowego:

  • 1,5kg skrzydełek kurczaka
  • sól

Składniki na marynatę:

  • 60g płynnego miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha 
  • lub ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego

Do podania:

  • szczypiorek lub kolendra
  • pieczywo
  • ulubione sosy
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKRZYDEŁEK W MARYNACIE MIODOWO-SOJOWEJ NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od przygotowania składników do grillowania. Odetnij najcieńsze części skrzydełek, nie będą one używane podczas grillowania. Pozostałe części natrzyj solą. Wymieszaj składniki na marynatę, włóż do niej skrzydełka i odstaw do zamarynowania na minimum 12 godzin. Jeśli chcesz mieć pewność, że każdy kawałek jest równomiernie zamarynowany możesz użyć woreczka strunowego. 

Kosz do grillowania nałóż na pręt rożna, ustaw go tak, aby znajdował się na jego środku. Dokręć boczne śruby oczkowe na koszu, aby zapobiec jego przesuwaniu się w trakcie grillowania. Przełóż do niego odcedzone z marynaty skrzydełka. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM, rozgrzej grill do temperatury 200 stopni C. Wyłącz palniki główne i zamontuj rożen z nałożonym koszem na grillu. Odpal dedykowany palnik do rożna i ustaw go w pozycji MAX. Uruchom obrotowy rożen.

 

Po 30 minutach przekręć palnik do pozycji MEDIUM. Grilluj do czasu uzyskania przez skrzydełka temperatury wewnętrznej 80 stopni C, czyli łącznie ok 45-50 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu z chrupiącym pieczywem, ulubionymi warzywami oraz sosami. 

Potrzebne składniki

Składniki na grillowane skrzydełka z kosza do rożna obrotowego:

  • 1,5kg skrzydełek kurczaka
  • sól

Składniki na marynatę:

  • 60g płynnego miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha 
  • lub ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego

Do podania:

  • szczypiorek lub kolendra
  • pieczywo
  • ulubione sosy
recipe mask
Przewiń do góry