- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku
Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
10 min. /
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwySkrzydełka z grilla to przekąska, która zyskuje coraz liczniejsze grono zwolenników. Zawdzięczają to szybkiemu sposobowi przygotowania oraz licznym możliwościami grillowania. Na pewno spotkałeś skrzydełka marynowane w miodzie, przyprawach słodko-kwaśnych, jak i te w pikantnych marynatach. To właśnie te ostatnie mają najliczniejsze grono wielbicieli. Nic w tym dziwnego, najpopularniejsze i kultowe już, skrzydełka Buffalo są niesamowicie pikantne. Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku to chrupiący i soczysty sposób na uzyskanie skrzydełek o ostrym smaku. Pasta gochujang, w której obtacza się ugrillowane już mięso to tradycyjna koreańska pasta, którą stworzono z ostrej papryki i poddano fermentacji. Dzięki temu ma bogaty smak przełamany ostrymi i słodkimi nutami.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 700g skrzydełek
- sól
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku lub kolendry
- 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKRZYDEŁEK PO KOREAŃSKU NA GRILLU GAZOWYM
Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Najcieńszą część załóż tak, aby skrzydełko tworzyło zwartą całość. Jest to dość istotne, ponieważ pozostawiona luźno może się przypalić. Jeżeli jest Ci wygodniej, odetnij lotkę zamiast składać. Następnie lekko je posól. Odpal grill, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i rozgrzej do temperatury 150 stopni C. Spryskaj ruszty rozpylaczem do oleju. Grilluj skrzydełka do momentu, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 70 stopni C, będą chrupiące, a skórka zbrązowieje. Zajmie Ci to 20-25 minut. Aby mieć pewność, że skrzydełka są gotowe, użyj termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury.
W międzyczasie w dużej misie wymieszaj pastę gochujang, miso, ocet ryżowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Wymieszaj delikatnie do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Po ugrillowaniu skrzydełka wymieszaj w przygotowanym sosie i posyp szczypiorkiem lub kolędrą oraz ziarnami sezamu. Możesz nie używać całego sosu, jeśli jest on dla Ciebie zbyt ostry. Przelej niewykorzystaną ilość do woreczka strunowego i zamroź.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 700g skrzydełek
- sól
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku lub kolendry
- 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu