- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane podudzia z kurczaka w marynacie z whisky z pieczonymi warzywami
Przepis na grillowane podudzia z kurczaka w marynacie z whisky z pieczonymi warzywami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-03.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. 40 min. / 45 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyNajbardziej pożądany kurczak to soczysty kurczak. Podstawą jest dobrze skomponowana marynata. Marynata z dodatkiem whisky sprawia, że mięso jest kruche, soczyste i ma bardzo oryginalny smak. Grillując z użyciem stojaka do grillowania bezpośredniego, unikniemy sytuacji, kiedy marynata z dodatkiem miodu, czy alkoholu przypali nam się w kontakcie z rusztem. Mając dedykowane akcesoria, grillowanie kurczaka to czysta przyjemność.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/577/529/116/22/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/aleksandra-juszkiewicz-masterchef-572355-gallery-big.jpg)
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki na marynatę
- 50 g sosu sojowego
- 100 g Whisky
- 70 g musztardy dijon
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
- 3 łyżki miodu
Pozostałe składniki
- 1 kg ćwiartek z kurczaka lub podudzi i pałek
- Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawa CH&S Garlic & Herb
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie marynaty whisky do podudzi z kurczaka
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-02.jpg)
Składniki na marynatę dokładnie połączyć w miseczce. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski i starannie natrzeć marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Co najmniej 30 minut przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki by nabrało pokojowej temperatury. Zamarynowanego kurczaka ułożyć na dwóch poziomach stojaka do pieczenia bezpośredniego, stojak ustawić na brytfance (spływające soki będą jeszcze bardziej aromatyzować mięso).
Przygotowanie warzyw na grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-01.jpg)
Warzywa pokroić w niewielką kostkę, polać oliwą z oliwek i dodać łyżkę przyprawy CH&S Garlic & Herb, wymieszać dokładnie.
Grillowanie podudzi i ćwiartek z kurczaka
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-04.jpg)
Grill nagrzać do 200°C. Grillować ćwiartki ok. 70 minut, mięso po sprawdzeniu termometrem musi mieć około 80°C. Co około 20 minut mięso, za pomocą pędzelka, posmarować pozostałą marynatą. Kiedy upłynie połowa czasu zamienić miejscami poziomy stojaka (dolny ruszt przełożyć na górę). Przyprawione warzywa przełożyć do wąskiej brytfanki perforowanej i zacząć grillować po około 30 minutach od wstawienia kurczaka. Warzywa przemieszać od czasu do czasu za pomocą łopatki.
Podawanie grillowanych podudzi i ćwiartek z kurczaka w marynacie whisky
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-06.jpg)
Podawaj z pieczonymi warzywami zaraz po ugrillowaniu!
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-%25C4%2587wiartki-z-kurczaka-w-marynacie/wiartki-kurczaka-w-marynacie-03.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki na marynatę
- 50 g sosu sojowego
- 100 g Whisky
- 70 g musztardy dijon
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
- 3 łyżki miodu
Pozostałe składniki
- 1 kg ćwiartek z kurczaka lub podudzi i pałek
- Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawa CH&S Garlic & Herb
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)