Przepis na grillowane podudzia z kurczaka w marynacie z whisky z pieczonymi warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 40 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Najbardziej pożądany kurczak to soczysty kurczak. Podstawą jest dobrze skomponowana marynata. Marynata z dodatkiem whisky sprawia, że mięso jest kruche, soczyste i ma bardzo oryginalny smak. Grillując z użyciem stojaka do grillowania bezpośredniego, unikniemy sytuacji, kiedy marynata z dodatkiem miodu, czy alkoholu przypali nam się w kontakcie z rusztem. Mając dedykowane akcesoria, grillowanie kurczaka to czysta przyjemność.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę

  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g Whisky
  • 70 g musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
  • 3 łyżki miodu

Pozostałe składniki

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka lub podudzi i pałek
  • Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa CH&S Garlic & Herb
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty whisky do podudzi z kurczaka

Składniki na marynatę dokładnie połączyć w miseczce. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski i starannie natrzeć marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Co najmniej 30 minut przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki by nabrało pokojowej temperatury. Zamarynowanego kurczaka ułożyć na dwóch poziomach stojaka do pieczenia bezpośredniego, stojak ustawić na brytfance (spływające soki będą jeszcze bardziej aromatyzować mięso).

Przygotowanie warzyw na grilla

Warzywa pokroić w niewielką kostkę, polać oliwą z oliwek i dodać łyżkę przyprawy CH&S Garlic & Herb, wymieszać dokładnie.

Grillowanie podudzi i ćwiartek z kurczaka

Grill nagrzać do 200°C. Grillować ćwiartki ok. 70 minut, mięso po sprawdzeniu termometrem musi mieć około 80°C.  Co około 20 minut mięso, za pomocą pędzelka, posmarować pozostałą marynatą. Kiedy upłynie połowa czasu zamienić miejscami poziomy stojaka (dolny ruszt przełożyć na górę). Przyprawione warzywa przełożyć do wąskiej brytfanki perforowanej i zacząć grillować po około 30 minutach od wstawienia kurczaka. Warzywa przemieszać od czasu do czasu za pomocą łopatki.

Podawanie grillowanych podudzi i ćwiartek z kurczaka w marynacie whisky

Podawaj z pieczonymi warzywami zaraz po ugrillowaniu!

Potrzebne składniki

Składniki na marynatę

  • 50 g sosu sojowego
  • 100 g Whisky
  • 70 g musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy Rub Caribbean Jerk
  • 3 łyżki miodu

Pozostałe składniki

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka lub podudzi i pałek
  • Warzywa: np. ¼ dyni, ½ bakłażana, 1 papryka, 1 jabłko, parę różyczek kalafiora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa CH&S Garlic & Herb
recipe mask
Przewiń do góry