- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane perliczki w białym winie
Przepis na grillowane perliczki w białym winie
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
40 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniGrillowana perliczka to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnie grillowanych mięs, takich jak kurczak czy wieprzowina. Mięso perliczki jest delikatne i soczyste. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, warto wcześniej zamarynować je w ulubionych przyprawach lub marynacie. Prosty przepis na grillowane perliczki to doskonałe rozwiązanie na propozycję dania na letnie przyjęcia w ogrodzie lub piknik. Dobrze pasują do sałatek, grillowanych warzyw i aromatycznego sosu, który możemy przygotować według własnego smaku. Warto jednak pamiętać, że mięso drobiowe wymaga szczególnej uwagi podczas obróbki termicznej, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe. Przed podaniem należy upewnić się, że mięso jest dokładnie ugrillowane i osiągnęło wewnętrzną temperaturę co najmniej 75°C, sprawdzisz to za pomocą termometru.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 perliczki pokrojone na ćwiartki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 4 karczochy z puszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku przekrojona na pół
- 500 ml białego wytrawnego wina
- Przyprawa Cape Herb&Spice Rub mediterranean roasts
- Sol i pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie perliczek w żeliwnej brytfannie
Brytfannę umieszczamy w miejsce dwóch kratek rusztu. Pustą brytfannę żeliwną Broil King rozgrzewamy na grillu, palniki ustawiamy na maksymalną moc. Kiedy rozgrzejemy grilla do ok. 220stopni, wkładamy perliczki i smaży je na oleju w brytfannie po ok. 4 minuty z każdej strony - aż się zarumienią. Wyciągamy je i odstawiamy.
Grillowanie perliczek
Potem w tej samej brytfance smażymy marchew, pietruszkę, cebule i czosnek aż zbrązowieją. Dokładamy na warzywa perliczki i zalewamy białym winem i 300 ml wody, posypujemy przyprawa Rub i zamykamy brytfannę, grillujemy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i karczochy. Doprawiamy sola i pieprzem, zamykamy i grillujemy, aż ziemniaki będą miękkie - około 15 minut.
Podawanie
Perliczki podajemy po ugrillowaniu wraz z warzywami. Dzięki przygotowaniu ich w żeliwnej brytfannie całe danie będzie aromatyczne i soczyste. Przyprawa Cape Herb&Spice, która zawiera miks śródziemnomorskich ziół, dodatkowo podkręci smak drobiu.
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 perliczki pokrojone na ćwiartki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 4 karczochy z puszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku przekrojona na pół
- 500 ml białego wytrawnego wina
- Przyprawa Cape Herb&Spice Rub mediterranean roasts
- Sol i pieprz