Przepis na grillowane perliczki w białym winie

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

40 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Grillowana perliczka to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnie grillowanych mięs, takich jak kurczak czy wieprzowina. Perliczka to drobna ptaszyna, której mięso jest delikatne i soczyste.Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, warto perliczki wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach lub marynacie. Prosty przepis na grillowane perliczki  to doskonałe rozwiązanie na propozycję dania na letnie przyjęcia w ogrodzie lub piknik. Dobrze pasują do sałatek, grillowanych warzyw i aromatycznego sosu, który możemy przygotować według własnego smaku.Warto jednak pamiętać, że mięso drobiowe wymaga szczególnej uwagi podczas obróbki termicznej, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe. Przed podaniem należy upewnić się, że mięso jest dokładnie ugrillowane i osiągnęło wewnętrzną temperaturę co najmniej 75°C, sprawdzisz to za pomocą termometru.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 perliczki pokrojone na ćwiartki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 4 karczochy z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku przekrojona na pół
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • Przyprawa Cape Herb&Spice Rub mediterranean roasts
  • Sol i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie perliczek w żeliwnej brytfannie

Brytfannę umieszczamy w miejsce dwóch kratek rusztu. Pustą brytfannę żeliwną Broil King rozgrzewamy na grillu, palniki ustawiamy na maksymalną moc. Kiedy rozgrzejemy grilla do ok. 220stopni wkładamy perliczki i smaży je na oleju w brytfannie po ok. 4 minuty z każdej strony - aż się zarumienią. Wyciągamy je i odstawiamy.

Grillowanie perliczek

Potem w tej samej brytfance smażymy marchew, pietruszke, cebule i czosnek az zbrązowieją. Dokladamy na warzywa perliczki i zalewamy białym winem i 300 ml wody, posypujemy przyprawa Rub i zamykamy brytfannę, grillujemy około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke i karczochy. Doprawiamy sola i pieprzem, zamykamy i grillujemy az ziemniaki będą miękkie - około 15 minut. 

Podawanie

Perliczki podajemy po ugrillowaniu wraz z warzywami. Dzięki przygotowaniu ich w żeliwnej brytfannie całe danie będzie aromatyczne i soczyste. Przyprawa Cape Herb&Spice, która zawiera miks śródziemnomorskich ziół dodatkowo podkręci smak drobiu.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 perliczki pokrojone na ćwiartki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 4 karczochy z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku przekrojona na pół
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • Przyprawa Cape Herb&Spice Rub mediterranean roasts
  • Sol i pieprz
recipe mask
Przewiń do góry