- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym
Przepis na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. 40 min. / 35 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniŚwiętego Marcina tuż, tuż, a zatem nadszedł czas na umieszczenie gęsiny na ruszcie, bo przecież według staropolskiego porzekadła 'Najlepsza gęsina jest na świętego Marcina'. To właśnie to przysłowie było inspiracją do powstania przepisu na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym. Dzięki krótkiej i niezbyt mocnej obróbce mięso nabiera delikatnego smaku, jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Marynata na bazie kardamonu i cynamonu z odrobiną czosnku sprawia, że gęsina ma intrygujący smak z lekkimi korzennymi nutami. Sos porzeczkowy, który jest dopełnieniem całości wraz z brukselką, ubogaca i nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Idealny obiad na nadchodzący długi weekend.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PIERŚ Z GĘSI:
- 2 gęsie piersi bez kości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki grubo mielonej soli
SOS PORZECZKOWY - POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 200g mrożonej czarnej porzeczki
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 duża łyżka miodu
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3-4 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g zimnego masła
DO PODANIA:
- 500g brukselki
Sposób przygotowania
GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - JAK ZAMARYNOWAĆ?
Zacznij od przygotowania marynaty. W moździerzu rozetrzyj kardamon, cynamon, ząbek czosnku oraz sól. Pierś z gęsi opłucz wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skórę piersi natnij w kratkę, musisz to zrobić bardzo delikatnie, aby nie przeciąć mięsa. Następnie, mięso dokładnie natrzyj powstałą marynatą, dołóż do tego gałązki tymianku i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Mięso wyciągnij z lodówki na przynajmniej 30 minut przed grillowaniem. Pozwól jej nabrać temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotuj brukselkę oraz sos porzeczkowy. Brukselkę obierz z zewnętrznych brzydkich liści i opłucz. Ugotuj ją na parze (zajmie to 15-20 minut) lub wrzucając ją do wrzątku (gotowana bez przykrycia potrzebuje 10 minut). Gotową brukselkę przekrój na pół i odstaw, będzie Ci potrzebna później.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU PORZECZKOWEGO DO GRILLOWANEJ GĘSINY
Do garnka włóż miód, cynamon, rozgnieciony ząbek czosnku oraz porzeczki. Podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok. Dolej wino i gotuj, aż sos zredukuje swoją objętość o ⅓ i zdejmij z palnika.
GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - INSTRUKCJA GRILLOWANIA KROK PO KROKU
Na palniku kuchenki bocznej umieść płytę żeliwną, specjalnie dostosowaną do grillowania i pieczenia na kuchence bocznej. Odpal palnik pod płytą, umieść na niej gęsinę skórą do dołu. Powoli wytapiaj z niej tłuszcz, powinno Ci to zająć 10-15 minut, następnie odwróć mięso i podsmaż przez około 2 minuty. W tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury 200 stopni C.
Mięso wraz z płytą przełóż do nagrzanego grilla, zrobisz to za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego. Wyłącz palnik pod płytą i zamknij pokrywę grilla. W zależności od temperatury zewnętrznej grilluj przez 8-10 minut. Jeżeli podczas grillowania temperatura spadnie poniżej 170 stopni C, odpal palnik pod płytą i ustaw pokrętło w pozycji LOW. Gęsina będzie soczysta i pełna smaku, gdy jej środek osiągnie temperaturę 70 stopni C. Do potwierdzenia gotowości mięsa użyj termometru błyskawicznego, który wystarczy wbić w mięso, żeby zobaczyć osiągniętą przez nie temperaturę. Pierś z gęsi przełóż na górną półkę w swoim grillu.
Jeśli podczas grillowania nie odpaliłeś palnika pod płytą, to nadszedł na to czas. Odpal palnik i ustaw go w pozycji MEDIUM. Na płytę wyłóż ugotowaną wcześniej brukselkę, podsmaż ją przez chwilę, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
W czasie podsmażania brukselki na bocznej kuchence podgrzej przygotowany wcześniej sos porzeczkowy. Dodaj do niego zimne masło i mieszając, gotuj na małym ogniu, do momentu, w którym sos się zagęści. Serwuj natychmiast po przygotowaniu.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PIERŚ Z GĘSI:
- 2 gęsie piersi bez kości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki grubo mielonej soli
SOS PORZECZKOWY - POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 200g mrożonej czarnej porzeczki
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 duża łyżka miodu
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3-4 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g zimnego masła
DO PODANIA:
- 500g brukselki