Przepis na grillowaną kaczkę z sosem hoisin i naleśnikami

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

48 godz. 20 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kaczka z naleśnikami? Dlaczego nie! Grillowana kaczka z sosem hoisin i naleśnikami to nietypowe połączenie powstałe z inspiracji kuchnią azjatycką. Kaczka, dzięki soli nabiera chrupkości, a pasta z imbiru dodaje jej niezwykłego aromatu. To obiad, który zrobi się praktycznie sam dzięki grillowaniu na obrotowym rożnie. Podanie mięsa w naleśniku to forma, którą z pewnością pokochają dzieci. Aromatyczne i chrupiące mięso w połączeniu z aromatycznymi naleśnikami oraz słodko-pikantnym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Spróbuj i przekonaj się sam!

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KACZKĘ Z SOSEM HOISIN I NALEŚNIKAMI:

  • Kaczka 
  • Sól 
  • 2 cebule dymki 
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka białego octu 
  • ¼ szklanki wody 
  • Sos hoisin 
  • ½ ogórka szklarniowego 
  • 1-2 marchewki 
  • Pęczek szczypiorku 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1¼ szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1½ szklanki mleka 
  • 2 duże jajka  
  • Pęczek szczypiorku
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK UGRILLOWAĆ KACZKĘ NA GRILLU GAZOWYM? SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj kaczkę. Oczyść ją z pozostałości zbędnego tłuszczu, opłucz wodą i wysusz. Natrzyj mięso solą i pozostaw w lodówce przez 2 dni. Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij kaczkę z lodówki, usuń pozostałości soli. W misie wymieszaj starty imbir, olej oraz drobno posiekany szczypior. Powstałą pastą posmaruj wnętrze kaczki. Następnie w rondelku połącz ze sobą miód, ocet oraz wodę, mieszaj do momentu, w którym miód połączy się z resztą składników. Za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj mięso pozostaw na minimum 30 minut. Glazura wsiąknie w skórę.

Po tym czasie nabij mięso na stalowy pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna. Czas na przygotowanie grilla. Wyciągnij z niego górną półkę oraz ruszty. Odpal grill, ustaw pokrętła na HIGH i rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłącz palniki główne grilla. Odpal palnik boczny, umieść mięso na grillu i odpal rożen obrotowy. Na aromatyzerach, bezpośrednio pod mięsem umieść brytfannę, która wyłapie wypływający tłuszcz oraz soki. Możesz wlać do niej wodę, sok jabłkowy lub piwo i dodać ulubione zioła. Grilluj kaczkę przez 1,5 max 2 godziny, od czasu do czasu smarując pozostałą glazurą. Po tym czasie kaczka powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 74 stopni Celsjusza. Sprawdzisz to za pomocą termometru błyskawicznego.

JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI? PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA

Podczas grillowania kaczki przygotuj naleśniki z dodatkiem szczypiorku. W misie wymieszaj suche składniki. W kolejnej połącz wszystkie mokre składniki oraz drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz mokre składniki z suchymi. Na lekko naoliwionej patelni usmaż naleśniki. Ugrillowaną kaczkę pokrój na cienkie plastry i podawaj na naleśniku z sosem hoisin, ogórkami, marchewką oraz szczypiorkiem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KACZKĘ Z SOSEM HOISIN I NALEŚNIKAMI:

  • Kaczka 
  • Sól 
  • 2 cebule dymki 
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka białego octu 
  • ¼ szklanki wody 
  • Sos hoisin 
  • ½ ogórka szklarniowego 
  • 1-2 marchewki 
  • Pęczek szczypiorku 

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:

  • 1¼ szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1½ szklanki mleka 
  • 2 duże jajka  
  • Pęczek szczypiorku
recipe mask
Przewiń do góry