- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowaną kaczkę z sosem hoisin i naleśnikami
Przepis na grillowaną kaczkę z sosem hoisin i naleśnikami
Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
48 godz. 20 min. / 2 godz.
Ilość osób:
10Poziom trudności:
ŁatwyKaczka z naleśnikami? Dlaczego nie! Grillowana kaczka z sosem hoisin i naleśnikami to nietypowe połączenie powstałe z inspiracji kuchnią azjatycką. Kaczka, dzięki soli nabiera chrupkości, a pasta z imbiru dodaje jej niezwykłego aromatu. To obiad, który zrobi się praktycznie sam dzięki grillowaniu na obrotowym rożnie. Podanie mięsa w naleśniku to forma, którą z pewnością pokochają dzieci. Aromatyczne i chrupiące mięso w połączeniu z aromatycznymi naleśnikami oraz słodko-pikantnym sosem to prawdziwa eksplozja smaków. Spróbuj i przekonaj się sam!
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KACZKĘ Z SOSEM HOISIN I NALEŚNIKAMI:
- Kaczka
- Sól
- 2 cebule dymki
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka białego octu
- ¼ szklanki wody
- Sos hoisin
- ½ ogórka szklarniowego
- 1-2 marchewki
- Pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1½ szklanki mleka
- 2 duże jajka
- Pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
JAK UGRILLOWAĆ KACZKĘ NA GRILLU GAZOWYM? SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj kaczkę. Oczyść ją z pozostałości zbędnego tłuszczu, opłucz wodą i wysusz. Natrzyj mięso solą i pozostaw w lodówce przez 2 dni. Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij kaczkę z lodówki, usuń pozostałości soli. W misie wymieszaj starty imbir, olej oraz drobno posiekany szczypior. Powstałą pastą posmaruj wnętrze kaczki. Następnie w rondelku połącz ze sobą miód, ocet oraz wodę, mieszaj do momentu, w którym miód połączy się z resztą składników. Za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj mięso pozostaw na minimum 30 minut. Glazura wsiąknie w skórę.
Po tym czasie nabij mięso na stalowy pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna. Czas na przygotowanie grilla. Wyciągnij z niego górną półkę oraz ruszty. Odpal grill, ustaw pokrętła na HIGH i rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłącz palniki główne grilla. Odpal palnik boczny, umieść mięso na grillu i odpal rożen obrotowy. Na aromatyzerach, bezpośrednio pod mięsem umieść brytfannę, która wyłapie wypływający tłuszcz oraz soki. Możesz wlać do niej wodę, sok jabłkowy lub piwo i dodać ulubione zioła. Grilluj kaczkę przez 1,5 max 2 godziny, od czasu do czasu smarując pozostałą glazurą. Po tym czasie kaczka powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 74 stopni Celsjusza. Sprawdzisz to za pomocą termometru błyskawicznego.
JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI? PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA
Podczas grillowania kaczki przygotuj naleśniki z dodatkiem szczypiorku. W misie wymieszaj suche składniki. W kolejnej połącz wszystkie mokre składniki oraz drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz mokre składniki z suchymi. Na lekko naoliwionej patelni usmaż naleśniki. Ugrillowaną kaczkę pokrój na cienkie plastry i podawaj na naleśniku z sosem hoisin, ogórkami, marchewką oraz szczypiorkiem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KACZKĘ Z SOSEM HOISIN I NALEŚNIKAMI:
- Kaczka
- Sól
- 2 cebule dymki
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka białego octu
- ¼ szklanki wody
- Sos hoisin
- ½ ogórka szklarniowego
- 1-2 marchewki
- Pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1½ szklanki mleka
- 2 duże jajka
- Pęczek szczypiorku