- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na faszerowanego kurczaka z rożna
Przepis na faszerowanego kurczaka z rożna

Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
12 godz. 2 min. /
Ilość osób:
8Poziom trudności:
ŚredniKurczak to najczęściej wybierany drób wśród Polaków. Jest szybki, łatwy w przygotowaniu a do tego smaczny. Jednak jak w przypadku wielu innych przepisów jakość surowców (zwłaszcza mięsa) ma duże znaczenie. Kurczaka do przygotowania na rożnie (i nie tylko) należy wybierać z hodowli zagrodowej, wolnego wybiegu. Kurczak z rożna z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to danie, które ,,robi się samo'' na rożnie obrotowym w grillu Broil King!

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 kurczaki ok. 1,5kg
- 100g soli
- 60g cukru
- 100g miękkiego masła
- szczypiorek
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 2 gruszki
- 200g surowego boczku
- 300g świeżego szpinaku
- 50g orzechów włoskich
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz

Sposób przygotowania
Solanka do mięsa

W dwóch litrach zimnej wody rozpuść 100g soli i 60g cukru, włóż kurczaka i zostaw na około 12 godzin.
Faszerowanie

Masło wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i bazylią - robiąc tzw. masło ziołowe. Kurczaka wyjmij z solanki i osusz, faszeruj połówkami cebuli, połówkami gruszki i boczkiem pokrojonym w kostkę. Pomiędzy skórą, a mięsem posmaruj kurczaka masłem ziołowym. Nabij na rożen.
Grillowanie

Rozgrzej grilla do 180 stopni. Grilluj około 1,5 godziny pod zamkniętą pokrywą.
Sałatka ze szpinaku

Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polej szpinak dresingiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj kurczaka razem z sałatką, najlepiej całego na desce, aby każdy sam się częstował dowolną częścią kurczaka.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 kurczaki ok. 1,5kg
- 100g soli
- 60g cukru
- 100g miękkiego masła
- szczypiorek
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 2 gruszki
- 200g surowego boczku
- 300g świeżego szpinaku
- 50g orzechów włoskich
- 100ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
