Przepis na faszerowanego kurczaka z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

12 godz. 2 min. /

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Średni

Kurczak to najczęściej wybierany drób wśród Polaków. Jest szybki, łatwy w przygotowaniu a do tego smaczny. Jednak jak w przypadku wielu innych przepisów jakość surowców (zwłaszcza mięsa) ma duże znaczenie. Kurczaka do przygotowania na rożnie (i nie tylko) należy wybierać z hodowli zagrodowej, wolnego wybiegu. Kurczak z rożna z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to danie, które ,,robi się samo'' na rożnie obrotowym w grillu Broil King!

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 2 kurczaki ok. 1,5kg
  • 100g soli
  • 60g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • szczypiorek
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gruszki
  • 200g surowego boczku
  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g orzechów włoskich
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Solanka do mięsa

W dwóch litrach zimnej wody rozpuść 100g soli i 60g cukru, włóż kurczaka i zostaw na około 12 godzin.

Faszerowanie

Masło wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i bazylią - robiąc tzw. masło ziołowe. Kurczaka wyjmij z solanki i osusz, faszeruj połówkami cebuli, połówkami gruszki i boczkiem pokrojonym w kostkę. Pomiędzy skórą, a mięsem posmaruj kurczaka masłem ziołowym. Nabij na rożen.

 

Grillowanie

Rozgrzej grilla do 180 stopni. Grilluj około 1,5 godziny pod zamkniętą pokrywą.

Sałatka ze szpinaku

Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polej szpinak dresingiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj kurczaka razem z sałatką, najlepiej całego na desce, aby każdy sam się częstował dowolną częścią kurczaka.

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 2 kurczaki ok. 1,5kg
  • 100g soli
  • 60g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • szczypiorek
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 2 gruszki
  • 200g surowego boczku
  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g orzechów włoskich
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry