Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami na grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200
Szaszłyki warzywne z grilla dają bardzo duże możliwości komponowania składników, a ostateczny wygląd i smak możesz dobrać do preferencji gości i domowników. Pamiętając o tym, że jemy też oczami, koniecznie sięgnij po kolorowe warzywa.

Na naszym blogu znajdziecie już przepisy na: wołowe szaszłyki teriyaki, krewetki z grilla oraz popularne w kuchni greckiej szaszłyki z mielonego mięsa. Przyszedł czas na klasyczne warzywne szaszłyki z grilla z piersią kurczaka.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na szaszłyki warzywne z drobiem z grilla:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników do szaszłyków

Piersi z kurczaka na warzywne szaszłyki drobiowe na grilla pokrój w grubą kostkę, pod wpływem temperatury mięso trochę się skurczy, dlatego warto przygotować większe kawałki. Mięso na szaszłyki na grilla z kurczaka skrop oliwą, oprósz przyprawami i odłóż do lodówki. Jeżeli planujesz szaszłyki na grilla drobiowow-warzywne z wyprzedzeniem, możesz zamarynować mięso dzień wcześniej, na pewno będzie w bogatsze w smaku. Ale nic się nie stanie, jeśli doprawisz je godzinę wcześniej lub nawet tuż przed położeniem na ruszcie.
Przygotowując szaszłyki z grilla warzywne, cukinię pokrój w plastry, paprykę w kawałki a czerwoną cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy, pomidorki i małe pieczarki grilluj w całości. Na podwójne metalowe szpikulce nabijaj na przemian zamarynowane mięso na grillowane szaszłyki z kurczaka oraz wybrane warzywa. Składniki na szaszłyki z grilla z kurczakiem i warzywami możesz komponować dowolnie, ważne, aby było smacznie i kolorowo, dodatkowo warzywa, które grillują się razem z mięsem sprawiają, że kurczak się nie przesuszy.

Grillowanie szaszłyków

Szaszłyki grilluj metodą pośrednią, wykorzystując zestaw do szaszłyków oraz/lub możliwość wpięcia patyczków do szaszłyków w górną półkę grilla. Sposób wpinania metalowych szpikulców do szaszłyków zobaczysz na poniższym zdjęciu. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a warzywa pozostaną chrupiące.
Rozgrzej grill gazowy do temperatury wewnętrznej 200°C, ustaw pokrętła w pozycji medium. Wykorzystując zestaw do szaszłyków, grilluj pośrednio, przy zamkniętej pokrywie grilla przez 10-12 minut. Grillując szaszłyki poprzez wpięcie ich w górną półkę, czas wydłuży się o 2-3 minuty do 12-15 minut. Szaszłyki z grilla drobiowe z warzywami możesz również położyć na głównym ruszcie lub na górnej półce. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki na grillu.

Podawanie szaszłyków z grilla

Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami zaraz po ugrillowaniu.

Potrzebne składniki

Składniki na szaszłyki warzywne z drobiem z grilla:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka
recipe mask
Przewiń do góry