- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami na grilla
Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami na grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Górna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Szaszłyki warzywne z grilla dają bardzo duże możliwości komponowania składników, a ostateczny wygląd i smak możesz dobrać do preferencji gości i domowników. Pamiętając o tym, że jemy też oczami, koniecznie sięgnij po kolorowe warzywa.
Na naszym blogu znajdziecie już przepisy na: wołowe szaszłyki teriyaki, krewetki z grilla oraz popularne w kuchni greckiej szaszłyki z mielonego mięsa. Przyszedł czas na klasyczne warzywne szaszłyki z grilla z piersią kurczaka.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki na szaszłyki warzywne z drobiem z grilla:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone cebule
- pomidorki koktajlowe
- kawałki papryk w różnych kolorach
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek
Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:
- oliwa
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- majeranek
- słodka papryka
Sposób przygotowania
Przygotowanie składników do szaszłyków
Piersi z kurczaka na warzywne szaszłyki drobiowe na grilla pokrój w grubą kostkę, pod wpływem temperatury mięso trochę się skurczy, dlatego warto przygotować większe kawałki. Mięso na szaszłyki na grilla z kurczaka skrop oliwą, oprósz przyprawami i odłóż do lodówki. Jeżeli planujesz szaszłyki na grilla drobiowow-warzywne z wyprzedzeniem, możesz zamarynować mięso dzień wcześniej, na pewno będzie w bogatsze w smaku. Ale nic się nie stanie, jeśli doprawisz je godzinę wcześniej lub nawet tuż przed położeniem na ruszcie.
Przygotowując szaszłyki z grilla warzywne, cukinię pokrój w plastry, paprykę w kawałki a czerwoną cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy, pomidorki i małe pieczarki grilluj w całości. Na podwójne metalowe szpikulce nabijaj na przemian zamarynowane mięso na grillowane szaszłyki z kurczaka oraz wybrane warzywa. Składniki na szaszłyki z grilla z kurczakiem i warzywami możesz komponować dowolnie, ważne, aby było smacznie i kolorowo, dodatkowo warzywa, które grillują się razem z mięsem sprawiają, że kurczak się nie przesuszy.
Grillowanie szaszłyków
Szaszłyki grilluj metodą pośrednią, wykorzystując zestaw do szaszłyków oraz/lub możliwość wpięcia patyczków do szaszłyków w górną półkę grilla. Sposób wpinania metalowych szpikulców do szaszłyków zobaczysz na poniższym zdjęciu. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a warzywa pozostaną chrupiące.
Rozgrzej grill gazowy do temperatury wewnętrznej 200°C, ustaw pokrętła w pozycji medium. Wykorzystując zestaw do szaszłyków, grilluj pośrednio, przy zamkniętej pokrywie grilla przez 10-12 minut. Grillując szaszłyki poprzez wpięcie ich w górną półkę, czas wydłuży się o 2-3 minuty do 12-15 minut. Szaszłyki z grilla drobiowe z warzywami możesz również położyć na głównym ruszcie lub na górnej półce. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki na grillu.
Podawanie szaszłyków z grilla
Szaszłyki podawaj z ulubionymi dodatkami zaraz po ugrillowaniu.
Potrzebne składniki
Składniki na szaszłyki warzywne z drobiem z grilla:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone cebule
- pomidorki koktajlowe
- kawałki papryk w różnych kolorach
- oliwa
- sól, pieprz, tymianek
Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:
- oliwa
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- majeranek
- słodka papryka
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy