- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na drobiowe kebaby z buraczanym hummusem
Przepis na drobiowe kebaby z buraczanym hummusem
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/106/46/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab2.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
1 godz. 40 min. /
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyKto nie lubi zjeść od czasu do czasu fast-fooda, dziś w zdrowszej, domowej wersji. Przepis na domowe kebaby z kurczaka, które są grillowane do soczystości, podawane na ciepłej picie z hummusem z buraków w kolorze fuksji, posiekaną cebulą i ogórkiem, marchewką i świeżą kolendrą. Jest to pyszne danie, a przede wszystkim prosty przepis na grilla.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/217/217/286/139/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/jess-janell.jpeg)
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 garści posiekanej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- 6 małych pit
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
Składniki na hummus buraczany
- 2 buraki
- Olej o wysokim stopniu dymienia
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ½ łyżeczka kminku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Grillowanie buraków
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/722/473/16/17/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab5v.jpg)
Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Buraki owiń w folię razem z oliwą i solą. Grilluj na górnym ruszcie przez około godziny, sprawdzaj widelcem, kiedy buraki będą miękkie. Po ugrillowaniu odłóż je do ostygnięcia.
Marynowanie kurczaka i przygotowanie hummusu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/749/484/13/3/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab7v.jpg)
Podczas grillowania buraków zamarynuj kurczaka. W misce wymieszaj wszystkie składniki od jogurtu po kolendrę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dorzuć kurczaka do miski i odłóż do lodówki na 30 minut. Następnie nabij kawałki kurczaka na podwójne szpikulce do szaszłyków Broil King, po około 6-7 kawałków. Buraki obierz ze skórki, wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami na hummus, dodaj sól i pieprz.
Grillowanie szaszłyków
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/732/480/22/14/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab6v.jpg)
Ruszt nasmaruj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza oleju. Grilluj szaszłyki około 6-8 minut z każdej strony. Temperatura wewnętrzna mięsa powinna wynosić ok. 70 stopni Celsjusza, możesz to sprawdzić za pomocą termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury . Zdejmij z grilla.
Serwowanie
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/746/476/14/8/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab2.jpg)
Ugrilluj pitę, aby się zagrzała, podawaj z kurczakiem, hummusem z buraków, ogórkiem, cebulą, marchewką, kolendrą i ćwiartkami cytryny.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/106/46/fp/images/przepisy/przepis-na-drobiowe-kebaby-z-buraczanym-hummusem/kebab2.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 garści posiekanej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- 6 małych pit
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
Składniki na hummus buraczany
- 2 buraki
- Olej o wysokim stopniu dymienia
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ½ łyżeczka kminku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)