- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Pellet - Przepis na kurczaka z rożna
Pellet - Przepis na kurczaka z rożna
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 2 godz.
Ilość osób:
5Rożen
TAKTemperatura w mięsie (°C)
82Temperatura w grillu (°C)
177Grillowanie z użyciem zestawu rożna obrotowego sprawia, że przygotowane w taki sposób mięso jest idealnie soczyste, z piękną chrupiącą złotą skórką. Co więcej, dymne aromaty grilla na Pellet wspaniale wzbogacą smak i podkręcą aromat pieczonego drobiu. Tak przygotowany kurczak jest ozdobą rodzinnego stołu i znika w mgnieniu oka.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA
- 1 cały duży kurczak
- 1/4 szklanki świeżego tymianku
- 1/4 szklanki świeżego rozmarynu
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku (posiakanych)
- 1/2 łyżki stołowej pieprzu
- 1/2 łyżki stołowej soli
- 1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA Z ROŻNA NA GRILLU PELLET
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna-02.jpg)
Umyj kurczaka pod zimną wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Aby przygotować mięso do marynowania, delikatnie rozmasuj skórę wokół piersi i nóg, aby rozluźnić skórę. Taki zabieg stworzy kieszeń między skórą a ciałem. Połącz ze sobą w szklanym naczyniu oliwę z oliwek, sok z cytryn oraz świeże zioła i zmieloną czerwoną paprykę. Delikatnie podnieś skórę i wlej marynatę z oliwy oraz świeżych ziół w kieszeń. Rozmasuj marynatę na piersi i nóżkach. Włóż 3 posiekane ząbki czosnku w różne miejsca pod skórą pozostałe ćwiartki cyrtyny, cebuli i czosnek upchnij wewnątrz kurczaka. Przypraw kurczaka pieprzem i solą. Luźne części drobiu zwiąż sznurkiem i marynuj przez minimum 4 godziny.
Przygotuj grill w zależności od wielkości kurczaka, jeżeli trzeba to wyjmij ruszty oraz górną półkę odkładczą. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE
(177°C). Umieść kurczaka na rożnie: wsuń jeden z widelców na pręt rożna i zablokuj na jednym końcu, następnie przełóż pręt rożna przez środek kurczaka. Wyśrodkuj mięso i przyblokuj je drugim widelcem. Mocno dokręć widelce, następnie sprawdź czy pręt jest odpowiednio wyważony. Ustaw przeciwwagę, aby uzyskać rówomierną rotację. W tym celu umieść kurczaka nad zlewem, pozwól aby swobodnie się obrócił najcięższą strona w dół. Przeciwwagę umieść do góry i dokręć do pręta rożna. Jeśli skrzydła oraz szyja wiszą, przywiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane mięso na pręcie umieść najpierw w uchwycie silnika, potem na wsporniku.
Piecz kurczaka w dedykowanym trybie PIECZENIE przez około 2 godziny, zanim wypływające soki będą klarowne lub po 15-20 minut na każde 0,5 kg wagi. Kurczak będzie gotowy, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną na piersiach 77ºC i 82ºC dla nóżek. Temperaturę sprawdzisz przy użyciu sond termometru, pamiętaj jednak aby wyłączyć do pomiaru rożno, unikając splątania przewodów. Uważaj, aby sonda nie dotykała kości i pręta rożna, które pokażą wyższy odczyt temperatury.
Tak upieczony kurczak z rożna doskonale komponuje się z grillowanymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna/pellet-przepis-na-kurczaka-z-rozna-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA
- 1 cały duży kurczak
- 1/4 szklanki świeżego tymianku
- 1/4 szklanki świeżego rozmarynu
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku (posiakanych)
- 1/2 łyżki stołowej pieprzu
- 1/2 łyżki stołowej soli
- 1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)