- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- KURCZAK Z ROŻNA NA GRILLU - PRZEPIS
KURCZAK Z ROŻNA NA GRILLU - PRZEPIS
Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
23 godz. 40 min. / 2 godz. 20 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŚredniRożen
TAKTemperatura w mięsie (°C)
83Temperatura w grillu (°C)
220Kurczak z rożna podany w całości to bardzo efektowne danie, a przy tym nie ma przy nim dużo pracy. Zastanawiacie się jak zrobić kurczaka z rożna? Jak zamarynować kurczaka na grilla? Otóż przepis na kurczaka z rożna jest bardzo prosty! Wystarczy zamarynować mięso dzień wcześniej, kolejnego dnia włączyć rożen na grillu gazowym i pozwolić, aby pyszny kurczak pieczony z rożna zrobił się sam. Dzięki marynacie, dodatkowi masła i pieczeniu na rożnie mięso jest delikatne i soczyste. Wybierając kurczaka, polecamy poszukać zagrodowego kurczaka, mięso jest delikatniejsze i mniej tłuste. Zwróć uwagę, aby kurczak na grilla nie był zbyt duży, taki do 2 kg będzie najsmaczniejszy. Pieczenie na rożnie zapewni niespotykaną soczystość, ponieważ mięso ciągle się obraca, dzięki czemu nie wyciekają z niego soki. Podobnie jak na łyżce do miodu którą należy obracać.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA NA GRILLU:
- 2 kg kurczak zagrodowy
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Marynowanie kurczaka w całości
Kurczaka najpierw umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go dokładnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Pamiętaj, aby zrobić to też od wewnątrz. Aby kurczak był bardziej stabilny, możesz związać go sznurkiem jak na tym filmiku.
Do oliwy dodaj 3 przeciśnięte ząbki czosnku, paprykę i ocet. Cytrusy umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny i jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do oliwy. Pozostałe owoce pokrój w grube plastry. Oberwij listki z jednej gałązki rozmarynu, posiekaj drobno około łyżeczki, a pozostałe wrzuć do marynaty i wymieszaj.
Masło połącz z 2-3 łyżkami marynaty oraz posiekanym rozmarynem. Palcami, delikatnie odchyl skórę od mięsa na piersi. Włóż pod skórę przygotowane masło. Uważaj, żeby nie uszkodzić skóry. Nie pomijaj tego kroku, to jest naprawde proste, a dzięki dodatkowi masła piersi będą wyjątkowo soczyste. Posmaruj kurczaka marynatą, wlej sporo do środka, obłóż pokrojonymi cytrusami i odłóż na noc do lodówki. Kurczaka możesz marynować w szklanym naczyniu lub w worku strunowym. Osobiście polecamy to drugie rozwiązanie, dzięki temu swobodnie obrócisz kurczaka i wszystkie zakamarki będą pokryte marynatą.
Kurczak z rożna
Kolejnego dnia wyciągnij wcześniej kurczaka z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej. Nabij kurczaka na pręt, wbij go w otwór przy szyi i przełóż wzdłuż kręgosłupa. Skrzyżuj nogi i zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę przelej do brytfanny, włóż do niej również owoce, gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku. Dolej szklankę wody lub białego wina.
Kurczak z rożna - przygotowanie rożna
Wyciągnij ruszty z grilla, na aromatyzerach ustaw brytfannę i odpal boczne palniki. Nagrzewaj grilla około 10 minut przy pokrętłach ustawionych na średnią moc. Gdy grill osiągnie temperaturę 200 stopni, wyłącz palniki i zamontuj rożen z kurczakiem na grillu.
Grillowanie kurczaka na rożnie
Upewnij się, że kurczak na pręcie jest wyważony. Możesz dodatkowo wyważyć go, używając odważnika. Instrukcja jak to zrobić tutaj.
Uruchom silnik rożna i odpal tylny palnik rożna. Grilluj 30 minut z palnikiem ustawionym na maksymalną moc, następnie przykręć go o ¼ tak, aby pokrętło plasowało się między średnią i dużą mocą. Czas grillowania zależy od wielkości kurczaka. Średnio zajmuje 25 minut na każde 0,45 kg. Nam upieczenie 2 kg kurczaka zajęło 2 godziny.
Temperatura w mięsie
Jeżeli lubisz przypieczoną skórkę, na ostatnie 15 minut podkręć moc palnika na maksa. Pamiętaj, że warunki atmosferyczne wpływają na czas pieczenia. Aby mieć pewność, że mięso jest gotowe, skorzystaj z termometru. Drób uznajemy za upieczony, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek.
Podawanie kurczaka z rożna
Do ściągnięcia kurczaka z rożna najlepiej użyj rękawicy silikonowej.
Po grillowaniu kurczak będzie tak tak soczysty, że najlepiej położyć go na desce Broil King, w której rynienkach zgromadzi się tłuszcz oraz soki.
RADA 1: sos który zostanie w brytfannie możesz zagęścić mąką i podać do mięsa lub dodać puszkę pomidorów i ugotować zupę.
RADA 2: Nie polecamy używać marynat zawierających cukry w tym miód. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie czarna i przypalona.
RADA 3: Piekąc na rożnie musisz podstawić brytfannę pod pieczonym mięsem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA NA GRILLU:
- 2 kg kurczak zagrodowy
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła