- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu hinduskim a’la tandoori
Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu hinduskim a’la tandoori
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/384/0/7/fp/images/przepisy/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
12 godz. / 45 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyUdka z kurczaka w stylu hinduskim to potrawa inspirowana orientalnym smakiem, które przygotowane są w popularnym, specjalnym piecu tandoori. Grille Broil King w niczym mu nie ustępują, dlatego proponujemy przygotować kurczaka na grillu, co z pewnością nie wpłynie na jego smak. Wyrazista marynata, która wsiąka w mięso przez 12 godzin jest aromatyczna, a przy tym bardzo prosta. Tak ugrillowane udka możesz podawać z ulubionymi dodatkami, jednak aby zachować smak orientu, proponujemy dziki ryż z zielonym groszkiem.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/532/532/279/8/fp/images/blog/aktualnosci/ambasador-zawital-do-ambasady/ambasador-zawital-do-ambasady-07.jpg)
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy garaam masala
- Łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 2 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Sok z 1 cytryny
- 300 ml jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 50 g zielonego mrożonego groszku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
MARYNOWANIE
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/389/0/7/fp/images/przepisy/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori-05.jpg)
Z podudzi zdejmujemy skórę, nacinamy mięso w kratkę. W misce mieszamy suche przyprawy z oliwą , solimy kurczaka i nacieramy papka z przypraw. Do miski dodajemy posiekana szalotkę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier,, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy oraz jogurt. Tą mieszaniną ponownie nacieramy kurczaka. Zostawiamy w zalewie na około 12 godzin.
GRILLOWANIE
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/386/0/6/fp/images/przepisy/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori-04.jpg)
Grillujemy podudzia przez godzinę na ruszcie, co jakiś czas obracając. Do grillowania polecamy użyć wieszak na podudzia, wtedy kurczak będzie ugrillowany równomiernie bez konieczności obracania.
PODAWANIE
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/387/0/5/fp/images/przepisy/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori-02.jpg)
W czasie grillowania mięsa, gotujemy dziki ryż al dente , po ugotowaniu mieszamy go z zielonym groszkiem i serwujemy razem z wypieczonymi udkami.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/384/0/7/fp/images/przepisy/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori/grillowane-udka-z-kurczaka-w-stylu-hinduskim-ala-tandoori-01.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy garaam masala
- Łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 2 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Sok z 1 cytryny
- 300 ml jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 50 g zielonego mrożonego groszku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)