- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu hinduskim a’la tandoori
Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu hinduskim a’la tandoori

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
12 godz. / 45 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyUdka z kurczaka w stylu hinduskim to potrawa inspirowana orientalnym smakiem, które przygotowane są w popularnym, specjalnym piecu tandoori. Grille Broil King w niczym mu nie ustępują, dlatego proponujemy przygotować kurczaka na grillu, co z pewnością nie wpłynie na jego smak. Wyrazista marynata, która wsiąka w mięso przez 12 godzin, jest aromatyczna, a przy tym bardzo prosta. Tak ugrillowane udka możesz podawać z ulubionymi dodatkami, jednak aby zachować smak orientu, proponujemy dziki ryż z zielonym groszkiem.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 2 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1 cytryny
- 300ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 50g zielonego mrożonego groszku

Sposób przygotowania
MARYNOWANIE

Z podudzi zdejmujemy skórę, nacinamy mięso w kratkę. W misce mieszamy suche przyprawy z oliwą, solimy kurczaka i nacieramy papką z przypraw. Do miski dodajemy posiekana szalotkę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy oraz jogurt. Tą mieszaniną ponownie nacieramy kurczaka. Zostawiamy w zalewie na około 12 godzin.
GRILLOWANIE

Grillujemy podudzia przez godzinę na ruszcie, co jakiś czas obracając. Do grillowania polecamy użyć wieszaka na podudzia, wtedy kurczak będzie ugrillowany równomiernie bez konieczności obracania.
PODAWANIE

W czasie grillowania mięsa gotujemy dziki ryż al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z zielonym groszkiem i serwujemy razem z wypieczonymi udkami.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 2 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1 cytryny
- 300ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 50g zielonego mrożonego groszku
