Pikantne skrzydełka w miodzie na grilla - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

12 godz. 20 min. /

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Pikantne skrzydełka z kurczaka z grilla w miodzie to chyba najpopularniejsza wersja, jaką można przygotować na grillu ogrodowym. Nasze grillowane skrzydełka z kurczaka na ostro są wyraziste w smaku, miękkie z przypieczoną, słodko-ostrą skórką. Skrzydełka z grilla na ostro najprościej przygotować na grillu gazowym. Dosłownie - palce lizać. Ponieważ je się je palcami, jest to idealna propozycja na niezobowiązujące spotkanie przy grillu.

Skrzydełka w miodzie na grilla - ile czasu?

Czas pieczenia: 35-40 minut

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Skrzydełka grillowane - składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Marynata do skrzydełek kurczaka z grilla:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo do sosu:

  • 1 łyżka miodu
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować skrzydełka na grilla

Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Najcieńszą część załóż tak, aby skrzydełko tworzyło zwartą całość. Jest to dość istotne, ponieważ pozostawiona luźno może się przypalić. Jeżeli jest Ci wygodniej, odetnij lotkę, zamiast składać.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty miodowej do skrzydełek i przelej ją do woreczka z zapięciem strunowym. Włóż do środka przygotowane skrzydełka na grilla w miodzie, zapnij woreczek. Wymieszaj, aż marynata do skrzydełek na grilla dokładnie pokryje mięso. Odłóż do lodówki na przynajmniej 12 godzin, po takim długim marynowaniu skrzydełka są najsmaczniejsze. Jeżeli nie możesz tak długo czekać, postaraj się je zostawić w marynacie przynajmniej na 2 godziny.

Technika grillowania skrzydełek na grillu

Skrzydełka wyjmij z marynaty i grilluj nad palnikami ustawionymi w pozycji słabej. Pamiętaj, przed położeniem mięsa na ruszt posmaruj go olejem. Pozostałą marynatę przelej do garnuszka, dodaj 1 łyżkę miodu. Podgrzewaj, aż trochę zgęstnieje.

Na 10 minut przed końcem grillowania posmaruj obficie skrzydełka powstałym sosem i pozwól mu się trochę skarmelizować.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

Skrzydełka grillowane - składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Marynata do skrzydełek kurczaka z grilla:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo do sosu:

  • 1 łyżka miodu
recipe mask
Przewiń do góry