Chleb z garnka żeliwnego z grilla gazowego - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Inne
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

12 godz. 30 min. / 1 godz. 50 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Dziś odpowiadamy na pytanie czy na grillu gazowym można upiec chleb? I nie mamy tu na myśli opiekanych kromek ale taki prawdziwy, świeży chleb z chrupiącą skórką z żeliwnego garnka. To nasz pierwszy przepis na  pieczony bochenek chleba na grillu, dlatego wybraliśmy prosty, pszenny chleb na drożdżach. Do pieczenia wykorzystaliśmy żeliwną brytfannę do żeberek - jak widać akcesoria Broil King mają wiele ukrytych zastosowań :)

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 650 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (7 g instant)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na chleb

Jeżeli używasz świeżych drożdży zacznij od przygotowania zaczynu. Do wyższego naczynia pokrusz drożdże (25 g), dodaj cukier (½ łyżeczki cukru) i zalej ½ szklanki (120 ml) ciepłej wody i dodaj 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut. [Jeśli wykorzystujesz drożdże instant pomiń ten krok i wsyp je do wody razem z mąką.]

Wyrabianie ciasta na chleb

Do misy robota wlej pozostałą wodę (530 ml), dodaj wyrośnięty zaczyn oraz mąkę wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli). Dodaj jedną łyżkę oliwy i włącz wyrabianie na najniższą prędkość, po wstępnym wymieszaniu się składników dodaj drugą łyżkę oliwy i zwiększ prędkość. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut aż będzie elastyczne, jednolite i lekko klejące. [Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie postępuj podobnie. Najpierw wymieszaj składniki w misce łyżką a następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie ok 10-15 minut.]

Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. Naczynie powinno być dość spore bo ciasto mocno zwiększy swoja objętość. 

Kolejnego dnia rano wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na oprószony mąką blat kuchenny. Rozciągając boki zawijaj je na wierzch formując w ten sposób podłużny bochenek na koniec odwróć tak aby łączenie było pod spodem, odłóż na mocno oprószony mąką blat przykryj ściereczką i zostaw w nie przewiewnym miejscu na 40 minut.

Pieczenie chleba w żeliwnym garnku na grillu

Kiedy ciasto już prawie jest gotowe możesz przygotować się do pieczenia. Brytfannę rozgrzewamy razem z grillem dlatego już przed odpaleniem włóż ją razem z przykryciem do grilla i ustaw nad środkowymi palnikami.

Rada: Rozgrzanie żeliwnego garnka lub brytfanny jest bardzo ważne, ponieważ dzięki temperaturze ciasto na pieczywo z grilla nie przywrze do powierzchni naczynia. 

Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła zewnętrzne w pozycji high a środkowe medium. Kiedy temperatura osiągnie ok. 180°C wszystkie pokrętła ustaw w pozycji low i poczekaj chwilę aż temperatura się ustabilizuje ok 200°C. Grill będzie się rozgrzewał trochę dłużej ale dzięki takiemu ustawieniu będzie Ci prościej utrzymać bezpieczną dla chleba temperaturę a brytfanna nagrzeje się równomiernie. Chleb piecz w temperaturze 180-200°C.

 

Z pomocą skórzanych rękawic ściągnij z rozgrzanej brytfanny górną część i włóż do środka wyrośnięty chleb, przykryj brytfannę i zamknij grilla. Po 35 minutach odkryj brytfannę i piecz kolejne 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie pieczywo z grilla będzie miało ładny złoty kolor i piękną, chrupiącą skórkę. Żeby mieć pewność, że chleb jest upieczony możesz sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to znaczy, że chleb jest gotowy. Wyciągnij chleb z brytfanny i wystudź go na kratce dołączonej do żeliwnej brytfanny. Dzięki temu chleb nie "spoci" się od spodu. Bochenek chleba możesz przykyć ściereczką.

Chleb z żeliwnego garnka z grilla

Przed przystąpieniem do wypiekania chleba możesz dodać rozmaryn, czarne oliwki lub suszone pomidory. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 650 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (7 g instant)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
recipe mask
Przewiń do góry