- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na brownie pieczone na grillu
Przepis na brownie pieczone na grillu

Brownie to jeden z amerykańskich klasyków. Ciasto, które jest znane na całym świecie. Brownie to połączenie czekolady, masła, jajek, cukru i mąki w różnych proporcjach. Ciasto ma ciężką, gliniastą konsystencję jest pyszne i bardzo sycące, a nam najbardziej smakuje z kwaśnymi owocami, które doskonale przełamują jego słodki smak.
Najfajniejsze jest to, że aby przygotować brownie na grillu, nie potrzebujecie miksera, wystarczy miska i trzepaczka do jajek. Dzięki wykorzystaniu kuchenki bocznej do rozpuszczenia czekolady i masła przygotujesz brownie bez odchodzenia od grilla.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU:
- 250g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 70g cukru trzcinowego
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
PRZEPIS NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU
Na kuchence bocznej grilla gazowego ustaw garnuszek w ⅓ wypełniony wodą. Kiedy woda zacznie parować, zmniejsz gaz i na garnuszku postaw metalową miskę. Włóż do niej 200g połamanej czekolady oraz masło. Podgrzewaj i mieszaj trzepaczką, kiedy składniki się połączą odstaw do przestygnięcia.
W osobnej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Cały czas mieszając, dodaj czekoladę z masłem, a na koniec połącz masę z mąką, solą i kakao. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i wyrównaj. Pozostałą czekoladę pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu ciasta.
Rozgrzej grill pośrednio, ustawiając pokrętła w pozycji high. Kiedy temperatura osiągnie 120°C, wyłącz środkowe palniki, a zewnętrzne zmniejsz do pozycji low. Formę z ciastem ustaw nad środkowymi palnikami i piecz przez 35-40 minut. Średnia temperatura pieczenia to 150-170°C. Ciasto jest gotowe, gdy pod naciskiem palca górna, środkowa warstwa jest sucha, ale nadal sprężysta.
Swoją optymalną konsyctencję ciasto uzyskuje po całkowitym wystudzeniu. Do brownie polecamy gałkę lodów lub owoce, a w wersji minimalistycznej możesz oprószyć ciasto dodatkową porcją gorzkiego kakao i soli w płatkach.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BROWNIE PIECZONE NA GRILLU:
- 250g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 70g cukru trzcinowego
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki soli
