- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na maczankę krakowską
Przepis na maczankę krakowską
Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. 15 min. / 3 godz. 20 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŚredniCytując słowa wieszcza (Mikołaja Reja) "Polacy nie gęsi, swój język mają...". Ba! Nie tylko język, ale też własną wersję popularnego "Pulled pork"! Szarpana wieprzowina była znana w Polsce już w XIX wieku, a szczególną legendą cieszy się jej krakowska odmiana, która wg tradycji była serwowana krakowskim studentom i dorożkarzom. Plotka głosi, iż emigranci polscy zabrali przepis ze sobą do USA, gdzie maczanka krakowska stała się inspiracją dla tamtejszych burgerów. Delikatna, długo pieczona karkówka, mocno doprawiona kminkiem i duszona w cebuli - niesamowicie aromatyczna podawana z bułką i kiszonym ogórkiem. Mmm... Do dzieła!
Skąd nazwa "Maczanka"? Po pierwsze mięso dusi się w sosie cebulowo-winnym, moczy się i przenika jego wilgocią, dlatego jest mega soczyste, po drugie skomponowaną kanapkę najlepiej maczać w tym esencjonalnym sosie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki na maczankę krakowską:
- 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 750 ml bulionu
- 300 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku
Do podania:
- 6 bułek, najlepiej kajzerek
- ogórki kiszone lub konserwowe
- musztarda
- opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania
Sposób przygotowania
Przygotowanie maczanki krakowskiej na grillu gazowym
Dzień przed grillowaniem przygotuj składniki na marynatę i zamarynuj karkówkę. Powinna się marynować od 12 do 24 godzin.
Przygotuj bulion warzywny lub rosół, czerwone wino oraz przyprawy potrzebne podczas pieczenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 250°C. Na rozgrzanym ruszcie opiecz karkówkę z każdej strony, aby mogła zatrzymać wilgoć wewnątrz, co zapewni jej soczystość. Solidna porcja mięsa wymaga solidnego sprzętu, najwygodniej ją obracać szczypcami do grilla.
Przełóż karkówkę do brytfanny żeliwnej do żeberek (wyjmij z niej ruszt), dodaj cebulę i przyprawy (na początek 1 łyżeczkę kminku). Wlej 500 ml bulionu oraz 300 ml czerwonego wina. Przykryj brytfannę i ustaw ją na grillu. Palniki pod brytfanną należy wyłączyć, a skrajne ustawić w pozycji MEDIUM / LOW. Zamknij pokrywę grilla i kontroluj temperaturę wewnątrz, aby nie przekraczała 180°C! Grilluj przez 3 godziny, w trakcie których 2 razy obróć mięso i dosyp kolejną porcję kminku.
Po 3 godzinach mięso będzie bardzo miękkie. Pamiętaj, że brytfanna jest bardzo gorąca, dlatego najlepiej wyciągnij ją przy pomocy rękawic skórzanych. Upieczoną karkówkę wyjmij ostrożnie z brytfanny, najłatwiej będzie posłużyć się długą łopatką Baron™. Do cebuli dodaj pozostałą część bulionu, podgrzewaj sos jeszcze przez chwilę mieszając i dopraw do smaku solą.
Gotową karkówkę poszarp widelcami do szarpania, następnie podawaj w przekrojonej kajzerce, do której najpierw nałóż soczystą porcję sosu cebulowo-winnego. Dodaj musztardy do smaku, pokrojonego w plastry ogórka oraz ulubione dodatki i kolejną porcję sosu. Możesz nałożyć też trochę sosu na talerz lub do salaterki, aby dodatkowo moczyć w niej kanapkę.
Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
Potrzebne składniki
Składniki na maczankę krakowską:
- 1,5 - 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 750 ml bulionu
- 300 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku
Do podania:
- 6 bułek, najlepiej kajzerek
- ogórki kiszone lub konserwowe
- musztarda
- opcjonalnie sałata i inne dodatki wedle uznania