Focaccia grillowana na kamieniu - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 15 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Średni

Dziś na grillu gazowym przygotujemy włoski chlebek – focaccię. Najczęściej podajemy ją jako przystawkę, w parze z dobrą oliwą z oliwek. Wystarczy urwać kawałek pieczywa, zamoczyć w oliwie i gotowe! Grillowana na kamieniu jest pysznie pulchna, z chrupiącą skórką. Nasza propozycja to połączenie pomidorków, rozmarynu i grubo mielonej soli. Focaccia może stanowić samodzielny posiłek, jak również dodatek. Doskonale zastąpi inne pieczywo. Szczególnie polecamy do sałatek.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • oliwa
  • małe pomidorki - np. koktajlowe, śliwkowe
  • listki świeżego rozmarynu
  • grubo mielona sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować focaccię?

Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ¼ szklanki ciepłej wody i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do zaczynu dodaj pozostałą ciepłą wodę, mąkę, sól oraz jedną łyżkę oliwy. Wymieszaj tak, żeby składniki się wstępnie połączyły (możesz użyć do tego łyżki). Następnie dodaj pozostałą oliwę. Posmaruj nią również ręce, będzie Ci łatwiej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być jednolite, elastyczne i trochę klejące, ale nie dosypuj mąki, bo zrobi się twarde. Gotowe ciasto, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, wyrób przez chwilę i uformuj okrągły placek.

Łopatę do pizzy obficie posyp mąką - to bardzo ważne! W przeciwnym wypadku ciasto przyklei się do łopaty i nie zsunie się na kamień. Przełóż ciasto i powciskaj w nie przekrojone na połówki pomidorki (skórką do dołu). Przykryj i odstaw do ponownego napuszenia na 30 minut.

Kamień wstaw do grilla i rozgrzej go, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej. Gdy grill uzyska temperaturę 250 stopni, środkowe palniki zmniejsz do pozycji minimalnej.

Rozgrzany kamień oprósz mąką, delikatnie zsuń ciasto z łopaty. Palcami zrób w cieście wgłębienia i polej je obficie oliwą. Posyp listkami rozmarynu i oprósz solą.

Piecz 15 minut, następnie przy pomocy łopaty ściągnij z kamienia. Podawaj z dobrą oliwą.

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • oliwa
  • małe pomidorki - np. koktajlowe, śliwkowe
  • listki świeżego rozmarynu
  • grubo mielona sól
recipe mask
Przewiń do góry