Czy powinienem dokupić do grilla kamienie lawowe?

Kamienie wykonane z lawy wulkanicznej były kiedyś wykorzystywane w ogrodowych grillach gazowych do rozprowadzania i utrzymywania ciepła oraz odparowywania soków. Kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami. 

Stare rozwiązanie było problematyczne pod względem utrzymania czystości oraz opanowania buchających płomieni. Problem polegał na tym, że lawa wulkaniczna nasiąkała skapującym tłuszczem jak gąbka i był on trudny w wyczyszczeniu. Dodatkowo w trakcie przemieszczania grilla gazowego przemieszczały się również kamienie lawowe, które trzeba było od nowa ułożyć na specjalnym ruszcie, którego dzisiejsze grille nie posiadają.

 

Zdjęcie pokazuje kamienie lawowe w starym grillu gazowym, umieszczone na ruszcie nad palnikiem.

 

W grillach gazowych Broil King® kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami Flav-R-Wave™ (fale smaku) ze stali szlachetnej. Wypełniają one przestrzeń między rusztami i palnikami grilla gazowego w ponad 80%. Dzięki temu, że szybko się nagrzewają, skapujące soki i tłuszcz z grillowanych potraw w zetknięciu z nimi natychmiastowo odparowują z powrotem do potraw, nadając im wyjątkowego smaku. Tę samą funkcję spełniały kiedyś stosowane w grillach poprzednich generacji kamienie lawowe. Rozwiązanie to jest nadal uważane przez niektórych za słuszne, ponieważ kamienie wykonane z lawy wulkanicznej wyglądem przypominają węgiel i brykiet. Zachęcamy jednak do zapoznania się z artykułem, skąd bierze się smak dań z grilla, niezależnie od tego, czy jest to grill węglowy, czy grill gazowy.

Jak powstaje smak na grillu

 

aromatyzery Broil King

 

Dowiedz się więcej na temat aromatyzerów Flav-R-Wave™

 

Grille gazowe z aromatyzerami

Wróć do listy
Przewiń do góry