Prawidłowa konserwacja rusztu żeliwnego oraz stalowego.

 

Prawidłowo konserwowany ruszt będzie służył Ci wiele lat. Ruszty żeliwne Broil King pokryte są warstwą spieku ceramicznego, który dodatkowo chroni je przed korozją. PAMIĘTAJ, aby po grillowaniu, rozgrzać grilla do temperatury 300 stopni, aby wszystkie pozostałości jedzenia się zwęgliły. Wyłącz palniki i używając szczotki drucianej, zmieć zwęglone resztki jedzenia. Następnie używając rozpylaczu oleju lub silikonowego pędzelka pokryj ruszt olejem spożywczym. Będziesz mieć wtedy pewność, że ruszty są prawidłowo zabezpieczone przed korozją oraz, że potrawy nie będą do nich przywierać. 

 

Ruszt najlepiej pokryć olejem w temperaturze 100°C-150°C, ponieważ pory w żeliwie są rozszerzone i olej wniknie w strukturę rusztu. Jeżeli wykorzystujesz ruszt z jednej strony pamiętaj, aby od czasu do czasu naoliwić również drugą stronę rusztu. 

 

Aromatyzery Broil King

 

Zarówno ruszty żeliwne, jak i stalowe marki Broil King zostały zaprojektowane tak, aby posiadały minimalną ilość łączeń. Zapewnia to wygodę użytkowania i czyszczenia, ponieważ resztki jedzenia oraz szczotka nie utykają w zakamarkach.

Wróć do listy
Przewiń do góry